Za to mohl Havel, že se komunisti nezrušili, vypálil v ČT Čunek. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat: Silácké řeči...

06.07.2018 10:33

Šlo v devadesátých letech zrušit a zakázat komunisty? Měl být Havel tvrdý a neúprosný, aby nedošlo k dnešní situaci, kdy je Babišova vláda podporovaná komunisty? Jan Jandourek si to nemyslí. Článek vyšel na serveru forum24.cz.

Za to mohl Havel, že se komunisti nezrušili, vypálil v ČT Čunek. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat: Silácké řeči...
Foto: milice.cz
Popisek: Odznak KSČ

Jandourek reaguje na slova Jiřího Čunka, vyřčená, když byl Čunek hostem pořadu na ČT24. „Štve mě, že budou komunisté u moci, a zásadně s tím nesouhlasím. Jsem přesvědčen, že to je chyba Václava Havla, že neměl být smířlivý a že měli být zrušeni,“ prohlásil Čunek. S tím Jandourek polemizuje a obviňuje Čunka buď z neznalosti nebo z vypočítavé manipulace.

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí

Na počátek Jandourek připomíná paradox, že byl schválen zákon o zločinnosti komunistického režimu, ale zločinců se moc najít nepodařilo. Uznává, že některé věci se přece jen povedly, například restituce, které jsou prý větší než u jiných postkomunistických států, zmapování zločinů komunismu, odsouzení Brožové-Polednové nebo fakt, že se komunistickou minulost bývalí straníci snaží něčím omluvit.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ale pak říká, že zakázat KSČ nebo postihovat členy v devadesátých letech prostě nešlo. Ve straně bylo 10 % obyvatel Československa. K tomu rodiny a přátelé. Nemluvě o tom, že režim se rozpadl na základě dohod. A jednou ze stran dohod byla i KSČ. „V roce 1990 dostala KSČ, aniž si troufla krom pár letáčků na nějakou kampaň, 997.919 hlasů, tedy 13,8 procenta,“ píše Jandourek.

Armáda, policie, soudy, státní správa, tam všude seděli komunisté, a byli i ve Federálním shromáždění. „Kdo by takový zákon navrhl a potom ho vymáhal?“ ptá se Jandourek. Připomíná, že komunistická strana byla zrušena v Rusku za Borise Jelcina. Ale pak se znovu zformovala, a to by se stalo i v Československu, předpokládá Jandourek.

Jandourek tedy nevidí smysl v takovýchto siláckých řečech a dodává, že Babiš a Zeman už dávno ve straně nejsou, ale výsledky by byly stejné, i kdyby tam byli.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…