Za to může vláda. Odpovědnost má vláda... Stanjura a další předstoupili před novináře. Odpovědi nepřekvapí

23.11.2021 16:47

Zahájení schůze Poslanecké sněmovny s sebou přináší i pravidelné brífinky politických stran. Před jednáním dolní komory vystoupila i koalice SPOLU a zhodnotila vývoj jednání. Zbyněk Stanjura (ODS) rekapituloval průběh nadcházející schůze a ustavování výborů, Marek Výborný (KDU-ČSL) pak zhodnotil rozložení sil mezi vládou a opozicí a Jan Jakob (TOP 09) odkázal k zítřejší tiskové konferenci k pandemické situaci a přesměroval tak dotazy novinářů ohledně Zlínského kraje a covidových opatření. Všichni pak připomněli, že vládní odpovědnost má současná vláda premiéra Andreje Babiše, nikoliv hypotetický budoucí ministr zdravotnictví.

Za to může vláda. Odpovědnost má vláda... Stanjura a další předstoupili před novináře. Odpovědi nepřekvapí
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Před zahájením jednání Sněmovny se odehrál také brífink koalice SPOLU. Zbyněk Stanjura (ODS) nejprve zhodnotil jednání společného klubu, podle jeho slov se nesl v duchu přípravy a průběhu schůze. V minulých dnech vedli politické jednání i s opozicí ohledně rozložení sil. „V tuto chvíli máme jasno, kolik bude výborů, kolik v těch výborech bude místopředsedů, které strany tyto posty obsadí,“ dodal s tím, že dnes poté, co bude projednáno 17 bodů, bude schůze přerušená do pátku. „Zítra a pozítří by proběhly ustavující schůze jednotlivých výborů,“ upřesnil s tím, že by se zvolili předsedové a místopředsedové jednotlivých výborů a v pátek je Sněmovna potvrdí. Od příštího týdne by se výbory mohly naplno věnovat práci, která jim bude příslušet.

Koalice SPOLU vedla jednání i se zástupci opozice, dodal poslanec koalice spolu Marek Výborný (KDU-ČSL) s tím, že zastoupení budou mít všechny strany vlády i opozice na základě výsledku voleb. Zítra do 14 hod je lhůta pro nominace do stálých komisí a delegací, připomněl.

Došlo i na dotazy novinářů. Jedním z nich byla otázka na situaci ve Zlínském kraji, která plánuje omezit na 14 dní kulturní život. Zbyněk Stanjura odkázal k zítřku, kde by měli společně s předsedy budoucí vládní koalice představit řešení stávající situace. Od 16. listopadu Stanjura připomněl, že jsou jako kabinet připraveni převzít odpovědnost, bohužel to tak není. Výborný k tomu připomněl, že tyto dotazy by měly být směrovány na Adama Vojtěcha a premiéra Andreje Babiše (oba za ANO), kteří jsou nyní kompetentní jednat a rozhodovat. „My říkáme zcela jednoznačně, že jsme připraveni odpovědnost vládní převzít a máme jasnou strategii postupu,“ dodal s tím, že by byli rádi, aby vláda mohla s nimi témata komunikovat. „Ale to je vše, co můžeme dělat,“ dodal.

Stanjura také k dotazu vyhrocené situace u polských hranic řekl, že již o víkendu vyzývala ODS vládu, aby pomohla polským sousedům v této těžké situaci prostřednictvím vyslání armády či policistů. „Je na místě se za Polsko jednoznačně postavit,“ dodal k tématu Výborný, například pomocí, o kterou Polsko požádá.

Stanjura se dále nevyjádřil ani k povinnému očkování pro vybrané profese. „Vláda často to dělá tak, že vyšle něco do éteru, a nakonec pak rozhodne jinak. Jako to bylo včera s nouzovým stavem,“ podotkl s tím, že jim přijde správné komentovat to, co vláda rozhodne, nikoliv co plánuje. Jan Jakob (TOP 09) také apeloval, ať novináři počkají na zítřejší konferenci, kde budou i zástupci anti-covid týmu a budou se řešit i záležitosti s epidemickou situací. „V tuto chvíli má odpovědnost tato vláda, nikoliv budoucí hypotetický ministr zdravotnictví,“ dodal poslanec TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…