Žádné politické projevy! Zaorálek o státním pohřbu Karla Gotta

03.10.2019 8:07

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) promluvil ve včerejším pořadu Události, komentáře k úmrtí populárního českého zpěváka Karla Gotta. Řeč byla i o možnosti státního pohřbu, kterou schválila vláda.

Žádné politické projevy! Zaorálek o státním pohřbu Karla Gotta
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Lubomír Zaorálek ve vysílání ČT24

Úvodem Zaorálek promluvil o Gottovi jako o osobnosti. „Jeho osobnost mně připadá, to, jak on říká, že si cenil těch lidských setkání, toho, že lidi drží pohromadě. On tu práci svou dělal tak, že toužil po tom, aby dával lidi dohromady. A mně připadá, že v tom socialistickém období se poměrně těžko hledala identita, v té poměrně zvláštní atmosféře. A vlastně, když ji nedávala politika, tak vlastně Karel Gott vyplňoval i tento prostor, na němž se vlastně ta společnost sjednocovala. On spojoval generace, on vlastně procházel desetiletími, a zvláště to, co říkáte, že nakonec i po tom listopadu 89 on nějak spojoval tu minulost s tou současností. To, že se tohle mu povedlo, to je mimořádné, a v tom byl naprosto výjimečný,“ poznamenal Zaorálek. 

Anketa

Vadilo vám, že Karel Gott podepsal tzv. Antichartu?

11%
89%
hlasovalo: 36028 lidí

Vláda včera schválila, že Karel Gott, pokud s tím bude souhlasit jeho rodina, bude mít státní pohřeb. „Taková debata kolem toho nebyla. Protože u nás, jak asi víte, my nemáme nějak definováno přesně, co znamená státní pohřeb, takže vlastně ten státní pohřeb spíš nabývá podoby podle toho, o koho se jedná. Jiný byl v případě Věry Čáslavské, nebo Pavla Dostála, Václava Havla... Stát chce tady dát najevo, že je připraven organizačně, prostředky se podílet na přípravě, obřadu a pohřbu. Takže to je to, co se v této chvíli nabídlo ze strany vlády rodině, že my jsme připraveni. A teď bude záležet na tom, co bude to, co rodina zvolí, protože ta volba místa a volba toho, co to má být, vlastně tento typ pohřbu, státního pohřbu, to záleží skutečně především na rodině,“ dodal Zaorálek. 

„Já, když jsem se dneska setkal se zástupci rodiny, tak jsem vlastně řekl, co můžeme udělat. Ale to, jestli si řekne rodina, s církví se dohodne, že to bude Chrám svatého Víta, to prostě musí být řečeno definitivně z jejich strany. Je možné, že to bylo i přání Karla Gotta. Ale to je přesně to, co musí říci ta rodina. Tohle není na nás. My jsme potom připraveni udělat to, co je třeba,“ poznamenal Zaorálek.

„Já bych řekl jednu věc, která mi taky připadá zřejmá, je, když se mluví o státním pohřbu, tak to vypadá, jak kdyby to mělo být něco politického, ale já si myslím, že ten pojem, že by to měla být apolitická událost. Že by to nemělo být... žádné politické projevy. V tom je, řekněme, specifikum toho pohřbu. Takže já to beru, že to bude, a odhaduji, že to bude spíš pohřeb, který bude patřit církvi, a rodina si určí to třeba, kdo tam vystoupí. Ale jsem přesvědčen, že to nebude politická věc," uzavřel Zaorálek s tím, že Gott si rozhodně zaslouží, aby mu stát tyto pocty nabídl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…