Žalobci to začali hodně řezat, varují advokáti. Před soud dnes chodí "korupčníci", kteří převzali čtyři džusy

25.03.2018 17:19

Server iDNES.cz přináší informace o tom, že před trestními soudy končí stále více banálních případů. Koupíte někomu čtyři džusy za sto korun, předáte mu je a šup, ocitnete se před soudem za předání úplatku. I takovéto kauzy dnes soudci řeší a občanům se pak může zdát, že česká spravedlnost je dosti pomalá.

Žalobci to začali hodně řezat, varují advokáti. Před soud dnes chodí "korupčníci", kteří převzali čtyři džusy
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Českým soudům se často vyčítá, že rozhodují nepřiměřeně pomalu. Jedním z důvodů může být i to, že občas musejí řešit naprosté banality, které by se k soudu ani náhodou nedostaly. Advokát Jiří Matzner už celé roky řeší kauzu přijetí úplatku. Jeho klient přijal čtyři džusy – každý za dvacet pět korun. To je jediná věc, kterou žalobce ví s jistotou, žaloba obsahuje i další obvinění, jenže jde o trestné činy, kterých se jeho klient dopustil pravděpodobně, možná, snad. Jasné důkazy chybějí.

„To mi přijde úplně neuvěřitelné. Vždyť je to velmi blízko samotné hranici trestní odpovědnosti. Podle mého u soudů přibývá banálních kauz, když zhodnotím, co vidím a zažívám v posledních letech,“ kroutil hlavou advokát.

Jindy se lidé žalují za nezaplacenou fakturu ve výši sedm tisíc korun nebo drobná zranění dětí, ke kterým dojde při hlídání.

Proč se to děje? Pražský advokát Oldřich Choděra má za to, že se státní zástupci touto cestou vlastně chrání. Když podají žalobu i v naprosto banálních případech, získají jistotu, že za nimi nepřijde nějaký novinář nebo nějaká kontrola a nevyčte jim, že jdou tomu či onomu člověku na ruku. Na stolech soudců tak končí stále banálnější případy.

Zákon stanoví, že při splnění jasně daných podmínek musí státní zástupce obžalobu podat vždycky, ale u sporných případů se státní zástupci podle všeho drželi zásady, že podání žaloby je až poslední možnost. Dnes je to podle advokátů jinak.  

Sami státní zástupci ale nabízejí trochu jiný pohled. „Takový pocit rozhodně nemáme. Nepřekvapuje mě však, že někteří obhájci označují za banalitu každé obvinění, které se týká jejich klienta. Počet obžalovaných, kteří od soudu odcházejí s pravomocným odsouzením, je trvale velice vysoký a překračuje 90 procent. To je pro státní zastupitelství dobrá vizitka,“ sdělil mluvčí USZ Ondřej Šťastný.

Statistiky ministerstva spravedlnosti dávají za pravdu spíše žalobcům. Už několik let totiž klesá počet kauz, ve kterých jsou lidé stojící před soudem očištěni.

Soudci mají více práce také díky žalobám občanů, ve kterých se lidé domáhají odškodného za údajně utrpěnou škodu. „V nezanedbatelném počtu žalob je však nárok na odškodnění zcela zamítnut, přesné procento si odhadnout netroufnu, bylo by třeba projít každý jednotlivý případ,“ uvedl předseda Obvodního soudu pro Prahu 2 Libor Zhříval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…