Zaorálek se u Moravce rozčílil nad našim chováním k Rusku: Já čtu články v The Guardian a stydím se, přátelé

21.10.2018 15:08 | Zprávy

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce České televize byli bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a člen zahraničního výboru Sněmovny SPD Jiří Kobza. Debatovali o cestě předsedy Sněmovny Radka Vondráčka do Ruska. Zaorálek podotkl, že se stydí za to, jak se chováme vůči Rusku. Našeho chování si všímají až ve Velké Británii. „Já se stydím za to, co čtu v The Guardian,“ zlobil se Zaorálek. Razantně zvyšoval hlas i kvůli Saúdské Arábii.

Zaorálek se u Moravce rozčílil nad našim chováním k Rusku: Já čtu články v The Guardian a stydím se, přátelé
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek s Kobzou se shodli na tom, že bude dobře, když se Vondráčkova cesta projedná na půdě Sněmovny. „Podle nás je ta diskuse plně na místě, aby měl pan Vondráček možnost se vyjádřit. I ti kritici mají mít možnost se vyjádřit,“ podotkl Kobza.

Zaorálek byl podstatně ostřejší. Je toho názoru, že Česká republika má být vůči Ruské federaci tvrdší. „Proč se Polákům otevřely archivy a nám ne? Copak naši státní činitelé nestojí o to, aby se objasnila smrt Jana Masaryka?“ rozčiloval se Zaorálek. „Já čtu články v The Guardian, za které se stydím, přátelé. Oni kritizují fakt, že k padesátému výročí roku 1968 nevystoupil ani prezident, že jsou politici podělaní a bojí se promluvit,“ rozčiloval se Zaorálek.

Zaorálek však věří, že nový ministr zahraničí Tomáš Petříček se k Vondráčkově cestě do Ruska ještě vyjádří.

„Já jsem s novým ministrem zahraničí mluvil a musím říct, že s ním jsme v souladu. Já jsem přesvědčen, že se do toho ministr zahraničí zapojí a vyjeví svůj názor, protože musí,“ zdůraznil Zaorálek s tím, že je dnes jasné, jaké stanovisko zastává Česko. Ale je otázka, co říkal předseda Sněmovny v Rusku. „Ta kauza celá ukazuje na to, že je třeba o sobě víc vědět. Jde o to, aby předseda Sněmovny měl na svých cestách nějakou důstojnost. Za mě je nedůstojné, aby předseda Sněmovny cestoval do zahraničí jako předseda nějakého výboru,“ konstatoval Zaorálek. „Na tom se shodneme,“ přizvukoval Zaorálkovi Kobza.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…