Zatýkání na demonstraci v Moskvě. A na Aktuálně.cz hned rozebírají, co tím Kreml signalizuje

04.08.2019 8:23

V Moskvě se opět zatýká. Jak informoval server Novinky.cz, policie zatkla hned 700 lidí na opoziční demonstraci. Lidé se na ní sešli navzdory úřednímu zákazu a přes důrazná varování, aby tak nečinili. Demonstrují proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva. Na serveru Aktuálně.cz přidal k celé věci komentář Ondřej Soukup.

Zatýkání na demonstraci v Moskvě. A na Aktuálně.cz hned rozebírají, co tím Kreml signalizuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Policie zatkla hned sedm set lidí, část dokonce ještě před tím, než vůbec demonstrace začala. Mezi zatčenými je i přední opoziční aktivistka Ljubov Sobolová, jež se na demonstraci snažila dorazit v taxíku. Ona je jednou z těch, která lidi k demonstraci vyzývala a jež drží na protest hladovku. Minulý týden bylo totiž při podobné akci zadrženo v Moskvě přes tisíc lidí. 

Původní text ZDE.

„Moskevská volební komise nezaregistrovala do záříjových komunálních voleb ani jednoho kandidáta od neparlamentní opozice. Což je poněkud paradoxní vzhledem k tomu, že moskevští zastupitelé nemají prakticky žádné pravomoci,“ zmiňuje důvod na serveru Aktuálně.cz Ondřej Soukup. A dodává i to, jak se někteří komentátoři pozastavují nad rozhodnutím úřadů vyřadit z voleb právě Sobolovou a další opoziční kandidáty. Protože, jak uvádějí, kdyby je nechali projít, stejně by ve funkci byli neškodní. 

Soukup se ve svém komentáři vrací k největší nepovolené demonstraci za posledních deset let, k níž došlo v sobotu v Moskvě. Do ulic vyrazilo asi 15 tisíc lidí, více než tisícovka skončila za mřížemi a čeká je vězení nebo pokuty. Lidé demonstrovali kvůli tomu, že do zářijových komunálních voleb nebyl zaregistrován ani jeden kandidát od neparlamentní opozice.

Původní text ZDE.

„Nejzajímavější vysvětlení nabízí moskevský politolog Kirill Rogov. Tvrdí, že je to i signál Kremlu elitám, aby neinvestovaly do opozice, protože to postrádá smysl,“ zmínil Soukup. A dodal, že pokud by opozice dokázala překonat bizarní nástrahy ruských zákonů a neméně zvláštních způsobů jejich výkladu, elity by mohly usoudit, že by třeba pár milionů na podporu poslat mohly. „Přirozeně ne kvůli tomu, že by sdílely třeba antikorupční nadšení Alexeje Navalného, dnešní hlavní postavy ruské opozice. Ale mohly by si tím vyjednat lepší podmínky zacházení třeba ze strany silových složek,“ poznamenal Soukup. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…