Zaveďme trest smrti, doporučují Češi pro vrahy dětí

21.11.2010 22:01

Trest smrti je v ČR stále živoucím tématem, a to zejména v případech, kdy jde o vraždy dětí.

Zaveďme trest smrti, doporučují Češi pro vrahy dětí

Velké emoce stále vyvolává trest smrti. Většina domácí populace souhlasí s obnovením trestu smrti, avšak na druhé straně se většina Čechů kloní k názoru, že současný právní systém České republiky není na takové úrovni, aby zde mohl být tento nejvyšší trest, kdy je usvědčený viník za své činy odsouzen k usmrcení, opět zaveden.

Na místě jsou i obavy z možného zneužití trestu smrti. Jak ukazuje exkluzivní průzkum společnosti SANEP, většina respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, se domnívá, že zavedení nejvyššího trestu by mohlo výrazně přispět například k všeobecnému snížení kriminality.



Sazby nejsou dostatečné 

Většina dotázaných si myslí, že stávající sazby trestů nejsou v některých případech dostatečné, což platí i pro doživotní trest udělovaný jen za nejtěžší zločiny.

S trestem smrti lidé nejvíce souhlasí v případě vraždy dětí. Tomu ostatně nasvědčuje i fakt, že většinově není trest smrti vnímán jako nehumánní, což je zřejmé zejména právě u trestné činnosti na dětech a sexuálně motivovaných činů, kde se trest smrti pachatelů té nejzávažnější trestné činnosti může jevit jako jediný spravedlivý trest.

Většina lidí chce znovuzavedení trestu smrti 

Jednoznačná většina dotázaných (65,5 procenta), kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, je pro znovuzavedení nejvyššího trestu za nejtěžší zločiny, a to trestu smrti.

Názor, že znovuzavedení nejvyššího trestu může mít ve svém konečném důsledku vliv na celkové snížení kriminality, sdílí 60,7 procenta respondentů.

Jednoznačně dominuje vražda dětí (13,7). Dále následuje trest smrti nájemným vrahům (10,5), teroristům (9,2) a pachatelům sexuálně motivovaných vražd (8,5).

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…