Zbaví se v Praze Koněva? Maršál město osvobodil, starosta za TOP 09 ho teď chce smazat z názvu ulice

17.07.2019 15:51

Starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) spolu s kolegy z vedení městské části uvažují o přejmenování Koněvovy ulice. Maršál Ivan Stěpanovič Koněv byl jedním z lidí, kteří se zásadním způsobem zasloužili o osvobození Prahy ze spárů nacistů, za což mu patří dík. Jenže Koněv se nepodílel jen na osvobození naší vlasti, ale také na okupaci dalších zemí. Potlačoval např. maďarský pokus o svobodný nádech v roce 1956. V ulicích maďarských měst tehdy tekla krev.

Zbaví se v Praze Koněva? Maršál město osvobodil, starosta za TOP 09 ho teď chce smazat z názvu ulice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

Kolem Maršála Koněva to zase vře. V minulosti se u pomníku maršála Koněva na Praze 6 konaly demonstrace, které měly upozornit na složitou minulost muže, který za druhé světové války bojoval proti Němcům, ale po válce se podílel také na decimaci lidí toužících po svobodě. Současně však u pomníku probíhaly demonstrace, jejichž cílem bylo vyzvednout právě fakt, že se Koněv podílel na osvobození naší vlasti.

Anketa

Podporujete novou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou?

6%
94%
hlasovalo: 7406 lidí

Na radnici Prahy 3 dorazila petice, ve které se její signatáři domáhají přejmenování Koněvovy ulice ležící právě na Praze 3 po nějaké méně kontroverzní osobnosti. Na sociální síti Facebook to oznámil starosta Ptáček s tím, že petici podepsalo více než sto občanů městské části.

Více než stovka obyvatel Prahy 3 poslala zastupitelstvu dopis s žádostí, aby vznikl materiál podrobně popisující úlohu maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Netají se tím, že by jednou rádi iniciovali přejmenování Koněvovy ulice. Mohla by se jmenovat například podle Karla Hartiga, který byl prvním starostou Žižkova. Nebo by se Husitská prodloužila až na Jarov. Požadovaný materiál vypracovat necháme, ale debata o případném přejmenování nás všechny teprve čeká,“ napsal Ptáček s tím, že ho zajímá názor občanů na případné přejmenování. 

Sluší se však dodat, že v této části hlavního města žije přes 74 tisíc obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…