Zdražování potravin od ledna. Co půjde nejvíc nahoru? Už je jasno

05.12.2023 17:30 | Monitoring

Potraviny by měly i po snížení DPH příští rok podražit. V pořadu Impulsy Honzy Benešovského vysvětlil důvody pro zdražování prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Stojí za tím ceny energií, ale i konsolidační balíček. Prouza prozradil, které položky ze supermarketů od nového roku zdraží nejvíce.

Zdražování potravin od ledna. Co půjde nejvíc nahoru? Už je jasno
Foto: Repro Twitter
Popisek: Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

„Pokud bude dodavatel potravinu v lednu dodávat za stejnou cenu, za jakou ji dodával v prosinci, tak ta potravina bude levnější právě o nižší DPH. Jenomže tady je řada velkých českých potravinářů, kteří nám poslali nové ceníky od ledna, a tam řada potravin zdražuje o pět až deset procent. Takže logicky ty věci půjdou proti sobě. Nižší DPH a proti tomu výrazné zdražení některých dodavatelů,“ uvedl ekonom a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pořadu Impulsy Honzy Benešovského.

Dodavatelé budou podle Prouzy zdražovat primárně kvůli cenám energií. „Potravinářství je energeticky hodně náročný byznys,“ řekl.

Současně s energiemi budou dodavatelé zdražovat i kvůli mnoha věcem vyplývajícím z konsolidačního balíčku. „Vyšší daně, zdražení práce omezením práce na dohody, zdražení mýtného…,“ vyčetl Prouza. „Těch důvodů je tam relativně hodně. Myslím, že to vláda tušila, proto mluvila o snížené DPH,“ usoudil.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57635 lidí
Od nového roku podraží nápoje kvůli vyšší DPH. Vyšší DPH má být i na kojeneckou stravu. Z dodavatelských cen lze nejvyšší zdražení pozorovat u mléčných produktů.

Moderátor pořadu následně zmínil nákup premiéra Petra Fialy (ODS) v Německu a porovnávání ceny i gramáže některých výrobků. Prouza nicméně odmítl, že by potraviny byly v České republice dražší než v zahraničí. „Když se podíváte na srovnání čísel Eurostatu, tak Česko má pořád šesté nejlevnější potraviny v Evropě,“ zmínil Prouza a doplnil, že náskok před Českem má Polsko.

Ve srovnání s okolními zeměmi spatřuje Prouza problém v tom, že Česká republika má výrazně nejvyšší DPH na potraviny. „V Německu je to 7 %. V Česku je to pořád ještě 15 %. Nakonec i ten nákup premiéra Fialy… Z těch zhruba 60 korun cenového rozdílu, 35 korun z těch 60 šlo právě na úkor nižší DPH na potraviny v Německu,“ vysvětlil prezident svazu.

Nízké ceny potravin v Polsku jsou způsobené silnou konkurencí. Prouza zmínil, že zatímco v Polsku se obchodník může rozhodnout mezi 20 až 30 dodavateli, v České republice se rozhoduje jen mezi dvěma velkými. „A ti velcí dobře vědí, že se bez nich neobejdete. Proto můžou mít vyšší dodavatelské ceny nežli polská konkurence a v průměru ty polské potraviny vycházejí o 15 až 20 % levněji než u českých dodavatelů,“ uvedl.

V závěru pořadu se Prouza vyjádřil k prohlášení ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že v České republice jsou v porovnání s Německem vysoké ceny proto, že zde je mnohem víc obchodů. „Já mám dojem, že si pan ministr zřejmě vycucal ta čísla z prstu,“ odpověděl Prouza s povzdechem. Sám se spojil se svými německými kolegy a na základě informací, které mu zaslali, je zřejmé, že v přepočtu na obyvatele je v Německu i Česku stejný počet supermarketů. „Byl to zase jen argument, u kterého si politici mysleli, že si ho nikdo neověří a že to zní dobře,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hytlermarkety a jejich mluvčí Prouza překonávají geblse-ale ovce jim to žerou-, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 05.12.2023 17:50:01

|  9 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …