Zelenskyj nespokojen, chce pro Ukrajinu respekt. Ale s NATO to asi bude jinak

11.07.2023 14:36

MONITORING SÍTÍ V litevském Vilniusu v úterý začal očekávaný dvoudenní summit Severoatlantické aliance, kde se má řešit pokračování války na Ukrajině. Země NATO postupně oznamují další vojenskou pomoc Ukrajině a řeší se také potenciální členství Ukrajiny v alianci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje od NATO záruky budoucího vstupu a stěžuje si, že podle zákulisních informací Ukrajina aktuálně pozvánku ani nedostane.

Zelenskyj nespokojen, chce pro Ukrajinu respekt. Ale s NATO to asi bude jinak
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25763 lidí
Zelenskyj, který se bude účastnit summitu NATO v Litvě na twitteru reagoval na spekulace, že Ukrajina nedostane kýženou pozvánku do aliance. „Vážíme si našich spojenců. Vážíme si naší společné bezpečnosti. A vždy si ceníme otevřeného rozhovoru. Ukrajina bude na summitu NATO ve Vilniusu zastoupena. Protože jde o respekt,“ uvedl v úvodu svého prohlášení.

„Ale Ukrajina si také zaslouží respekt. Nyní, na cestě do Vilniusu, jsme obdrželi signály, že se o určitých formulacích jedná bez Ukrajiny,“ pokračoval zklamaně Zelenskyj s tím, že problémy nejsou jen s členstvím Ukrajiny v NATO, ale dokonce ani s pozváním ke vstupu do aliance.

„Je to bezprecedentní a absurdní, když není stanoven časový rámec ani pro pozvání, ani pro členství Ukrajiny. A zároveň je přidána vágní formulace o určitých ‚podmínkách‘ i pro pozvání Ukrajiny. Zdá se, že neexistuje žádná připravenost ani k pozvání Ukrajiny do NATO, ani k tomu, aby se Ukrajina stala členem aliance,“ mrzí Zelenského.

Podle ukrajinského prezidenta to nejspíše znamená, že NATO si ponechává příležitost vyjednat členství Ukrajiny v NATO až na mírová jednání s Ruskem. „A pro Rusko to znamená motivaci pokračovat v teroru. Nejistota je slabost. A o tom budu na summitu otevřeně hovořit,“ dodal Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenskyj by si měl uvědomit,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 11.07.2023 16:39:13
že pro západ jsou Ukrajinci dobří jenom tehdy, pokud budou ochotni při oslabování Ruska umírat. Může se podívat, jakého vděku se dočkali od Ameriky Afghánci, když Rusy vyhnali. Láska k Afgháncům se přetavila v bomby, které se jim sypaly na hlavy.

|  11 |  1

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…