Zelenskyj přijel do Bachmutu. Vítězství tam? Důležité, ale...

22.03.2023 13:52

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil Bachmut. Ovládnutí města Ukrajinci by dle vojenských analytiků bylo symbolickým vítězstvím, na výsledek války nicméně pravděpodobně nebude mít dopad. Město je zatím obklíčené ruskými silami ze severu i jihu, informovalo britské ministerstvo obrany. Drony zasáhly budovu poblíž Kyjeva, na místě zemřeli tři civilisté, sedm jich je zraněno. Útoky ruského dělostřelectva pokračují i na Doněcku.

Zelenskyj přijel do Bachmutu. Vítězství tam? Důležité, ale...
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil přední linie v Bachmutu, kde byly ukrajinské jednotky obklíčeny ruskými silami a byly tak odříznuty od zásobovacích linek. Ovládnutí samotného města pravděpodobně výsledek války neovlivní, pro Ukrajince však znamená symbolické vítězství, informoval The Washington Post o vývoji války.

Boje v okolí Bachmutu pokračují. „Ukrajinská obrana zůstává ohrožena obklíčením ze severu a jihu,“ zní ze zpravodajské zprávy z britského ministerstva obrany. Kvůli přerozdělení ruských jednotek je tak možné, že ruský útok na město ztrácí dynamiku.

Jak přesně boje na Ukrajině probíhají, ukazuje britské ministerstvo obrany skrze twitterový účet. „Ilegální a nevyprovokovaná invaze na Ukrajinu pokračuje. Níže uvedená mapa je nejnovější aktualizací obranného zpravodajství o situaci na Ukrajině,“ je napsáno u příspěvku.

 

Podle některých vojenských expertů a analytiků ze serveru INSIDER bitva o Bachmut představuje jen „plýtvání zdrojů v bezvýznamném boji“ i přes to, že Kyjev na důležitosti města trvá. Rusko i Ukrajina u něj utržily těžké ztráty a boj o Bachmut je doposud nejdelší bitvou války na Ukrajině. „Až se budou psát dějepisné knihy, Bachmut v nich bude představovat velkou bitvu už jen proto, že pro jednu či druhou stranu, to bude vypadat jako dosti špatný odhad v propočtech,“ řekl Paul D´Anieri, profesor politologie na univerzitě v Kalifornii.

V okolí Kyjeva po útocích dronů dnes zemřeli 3 lidé a nejméně 7 jich bylo zraněno, píše společnost Anadolu Agency. Na místě nyní zasahuje policie a pohotovostní služby. „V důsledku nočního útoku dronů v oblasti Kyjeva došlo k poškození civilního objektu. Zatím jsou známi tři mrtví a sedm zraněných. Informace se stále ověřují,“ stojí v prohlášení Kyjevské regionální vojenské správy na Telegramu. Podle správy měly zásahové jednotky požáry pod kontrolou v 5.50. Zničeno bylo čtvrté a páté patro kolejí vzdělávacího lycea. Poslední zprávy tak hlásí 8317 civilních obětí a 13 892 zraněných civilistů za čas trvání ruské invaze.

CNN World hlásí i útoky ruského dělostřelectva a raketových systémů na město Avdiivka v Doněcku. Město bylo ostřelováno už od začátku invaze, v posledních týdnech pozemní útoky v oblasti zesílily. Někteří ukrajinští představitelé jsou toho mínění, že by se město mohlo stát druhým Bachmutem. Místní úředník Vitalii Barabasch řekl CNN, že „situace se skutečně mění“, a že při útocích, které proběhly ve středu ráno, zemřela jedna žena. Evakuace civilistů z města pokračuje, cesty jsou však blokované ruskými vojáky. Podle Barabasche město v posledních dnech opustilo 180 lidí.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Propaganda jede..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 22.03.2023 14:59:15
Britské ministerstvo obrany skrze twitterový účet. „Ilegální a nevyprovokovaná invaze" na Ukrajinu pokračuje. A nebo. Rusko střílí na Avdivku (na Dombasu) a brání Ukrajincům v evakuaci civilistů. Na tohle může skočit jenom Fiala.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…