Zeman by měl ministry jmenovat, jinak uvidí. Dienstbier už plánuje žalobu

21.12.2013 12:35

Zrod koaliční vlády je stále blíž a tím je stále blíž také případný střet prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který prezidentovi předloží seznam ministrů ke jmenování a Zeman už dopředu hrozí, že nejmenuje každého. ČSSD je však připravena prosadit svou, pokud to nepůjde jinak, tak i žalobou k Ústavnímu soudu ČR. Informuje o tom deník Právo.

Zeman by měl ministry jmenovat, jinak uvidí. Dienstbier už plánuje žalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Existuje tady právní nástroj, na jehož základě může dát premiér k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu,“ upozornil stínový ministr spravedlnosti, senátor Jiří Dienstbier. Pravděpodobný příští premiér ale doufá, že na kompetenční žalobu vůbec nedojde. Vrcholní političtí činitelé se podle něj mají domluvit tak, aby nebylo nutné nějaký spor dotahovat až k soudu.

Spor právníků

V první řadě ale bude záležet na tom, zda Zeman opravdu Sobotku jmenuje premiérem, teprve pak by se spolu mohli případně střetnout u soudu. Sobotka věří, že bude premiérem jmenován, a to co nejdříve, protože šanci na sestavení vlády má v tuto chvíli jen sociální demokracie a ta dala najevo, že jejím kandidátem na premiéra je právě Sobotka.

Zeman ale dal najevo, že rozhodně nehodlá jmenovat všechny ministry, kteří mu budou předloženi. Velký problém má se jmenováním Lubomíra Zaorálka na post ministra zahraničí. Odpor vůči němu se táhne ještě z doby prezidentské volby Parlamentem v roce 2003. V té době byl Zaorálek jedním z politiků ČSSD, kteří vystupovali proti Miloši Zemanovi a ten se také nakonec nestal prezidentem.

Odborníci se přou o to, zda prezident může odmítnout jmenovat navrženého politika na ministerský post z libovolných důvodů, či pouze z důvodů zásadních. Ředitel Ústavu státu a práva Jan Bárta opakovaně prohlásil, že prezident může odmítnout jmenování kandidáta a důvody nejmenování si může nechat pro sebe. A to především proto, že za vládu nese spoluzodpovědnost. Ústavní právník Jan Kysela to ale vidí jinak. Odpovědnost za vládu podle jeho názoru nese premiér.

Předsedové ČSSD a ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš se shodují v tom, že prezident by měl akceptovat Sobotkovy návrhy, aby nová legitimní vláda vznikla co nejdříve, což uznává i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ale dodává, že považuje za přínosné vyslechnout si Zemanovy názory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…