Zeman chce říct poslancům své, až budou jednat o zákonu o obecném referendu

21.01.2016 16:50

Prezident Miloš Zeman chce ve Sněmovně vystoupit v debatě o obecném referendu. Řekl to dnes při obědě s předsedy obou komor českého Parlamentu Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Politici spolu také mluvili o migraci, zahraničních cestách, odebrání českých dětí v Norsku nebo o obstrukcích opozice ve Sněmovně. Po obědě to novinářům řekli Hamáček a Štěch.

Zeman chce říct poslancům své, až budou jednat o zákonu o obecném referendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Natáčení vánočního poselství prezidenta Miloše Zemana ze zámku v Lánech

Podle šéfa Sněmovny Hamáčka byl Zeman během oběda seznámen s aktuální situací v Parlamentu. Prezident se prý zajímal o obstrukce ze strany opozice při schvalování zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Podle Hamáčka tento zákon ve Sněmovně do konce ledna nejspíš schválen nebude. „Je ale evidentní, že v nějakém momentě by koaliční většina měla mít právo vládnout a zákon schválit,“ poznamenal.

Zeman podle něj předběžně vyjádřil zájem vystoupit ve Sněmovně na téma obecného referenda. „Takže ve chvíli, kdy bude jasné, kdy bude tento zákon projednáván, tak můžeme očekávat návštěvu pana prezidenta,“ řekl Hamáček.

Podle Zemana je správné připravovat záložní variantu

Politici během oběda prodiskutovali i migrační téma. Hamáček řekl, že podporuje „plán B“, o kterém mluvil v posledních dnech premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tedy vybudování záložní hranice na linii Bulharska a Makedonie, pokud by se nedařilo zajistit ochranu schengenských hranic. Podle Štěcha z vyjádření Zemana vyznělo, že považuje za správné záložní variantu připravovat.

Dodal, že prezidenta také informovali o tom, že v případě německých a rakouských opatření, která by vedla k přesměrování uprchlické vlny do Česka, jsou české bezpečnostní síly připraveny migranty na českých hranicích zadržet.

Ohledně odebírání českých dětí rodičům v Norsku ještě ČR nevyčerpala všechny možnosti

Tématem jednání byly i případy odebrání českých dětí jejich rodičům v Norsku. Podle Zemana prý ještě Česko v této záležitosti nevyužilo všechny možnosti. Štěch poznamenal, že je možná iniciativa na úrovni Sněmovny nebo Senátu, které by přijaly v této záležitosti nějaké stanovisko nebo výzvu.

Atmosféra při obědě byla podle Štěcha přátelská, a to prý i proto, že se Zemanem se „léta znají“. V drtivé většině záležitostí si prý „vcelku rozumí“, rozdílné prý mají jen dílčí názory. „Ale mohu říct, že dneska téměř žádná rozdílná stanoviska nebyla,“ řekl Štěch.

Trojice nejvyšších ústavních činitelů spolu jednala i loni v srpnu na zámku v Lánech. Shodli se tehdy na nutnosti posílení ochrany vnějších hranic EU a vyzvali Českou národní banku, aby zmírnila intervence vedoucí k oslabení koruny. Před koncem loňského roku spolu s dalšími zástupci vlády jednali na Hradě o zahraniční politice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…