Zeman porušuje ústavu a Babiš lže, zahřměl místopředseda ČSSD Veselý

30.07.2019 18:41

Moderátorka Marie Bastlová ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu přivítala poslance a místopředsedu ČSSD Ondřeje Veselého. Ve vysílání natvrdo prohlásil, že se předseda vlády Andrej Babiš (ANO) bojí prezidenta Zemana a navíc se jako premiér nebojí veřejně lhát. Babišovi prý hrozí, že se stane úplnou podržtaškou Hradu.

Zeman porušuje ústavu a Babiš lže, zahřměl místopředseda ČSSD Veselý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš

Veselý odmítl, že by za současnou vládní krizi odpovídala sociální demokracie.

„Je zjevné, že pan premiér ztrácí nervy, protože má spoustu osobních problémů, které ho i limitují. On se tvářil jako manažer, který dokáže téměř cokoliv, a najednou není schopen vyměnit člena své vlády. Není schopen přimět prezidenta Miloše Zemana, aby odvolal ministra, a jmenovat ministra nového. Ústavu porušuje prezident, ale premiér má možnosti, jak prezidenta donutit, aby ústavu dodržoval, ale nedělá to,“ kroutil hlavou politik. „My si prostě myslíme, že se pan premiér Babiš prezidenta bojí,“ dodal ještě místopředseda strany.

Poté Veselý jasně řekl, že neexistovala dohoda, že Antonín Staněk nebude odvolán z postu ministra kultury. Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo tvrdil, že taková dohoda existovala, ale podle Veselého fabuloval. „Premiér lhal. Žádná taková dohoda není a nikdy nebyla. Byla to jednoznačná lež nebo smyšlenka,“ nešetřil tvrdými slovy na konto premiéra Veselý.

Je přesvědčen, že sociální demokracie měla vůči premiérovi vystupovat důrazněji. „O to se teď snažím i v rozhovoru s vámi,“ řekl Bastlové místopředseda strany.

Anketa

Babiš navrhuje do Evropské komise znovu Věru Jourovou. Co na to říkáte?

hlasovalo: 12444 lidí
Prozradil jí také, že ČSSD nechce odejít z vlády jen kvůli Ministerstvu kultury, protože voliči sociální demokracie nepovažují tento resort za zásadní. Pro ČSSD je prý toto ministerstvo důležité už kvůli ochraně veřejnoprávních médií, ale někteří voliči ČSSD to podle Veselého nevidí stejně. Ale pokud by se ministrem kultury neměl stát Michal Šmarda, jak to požaduje ČSSD, Veselý by svým spolustraníkům jednoznačně doporučoval odejít z vlády.

Může se prý také stát, že Babiš bude dotlačen k utvoření menšinové vlády, kterou by u moci drželi komunisté a Tomio Okamura (SPD) s kolegy. „V tu chvíli by byl úplně podržtaška Hradu... takže vím, že pan premiér tuto situaci zoufale nechce a snaží se pro to hledat nějaké východisko, protože nechce, aby tato vláda padla. Ale z mého pohledu pro to dělá velmi málo,“ varoval Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …