Zemanovi blahopřál ke znovuzvolení kardinál Duka

29.01.2018 14:44

Ke znovuzvolení českým prezidentem Miloši Zemanovi v neděli poblahopřál pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Jeho dopis dnes na svém webu zveřejnila Česká biskupská konference, jejíž je Duka předsedou. Zprávu přinesla ČTK.

Zemanovi blahopřál ke znovuzvolení kardinál Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Na rozdíl od některých jiných představitelů české katolické církve i jiných křesťanských společenství Duka před volbou nedal věřícím konkrétní doporučení, koho by měli volit. S Milošem Zemanem mají dobré vztahy.

„Přeji Vám do dalších let především zdraví a vědomí, že Vaše funkce prezidenta republiky znovu potvrzená, je službou. Službou všem občanům bez rozdílu. A nám společně, všem občanům této země přeji, aby to byla služba v duchu lásky a pravdy, tak, jak to připomíná prezidentská standarta,“ uvedl Duka ve svém dopise.

Generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl po oznámení výsledků voleb vyzval k rychlému zakopání příkopů mezi tábory příznivců obou prezidentských kandidátů. Podle plzeňského biskupa a Přibylova předchůdce Tomáše Holuba výsledek volby ukazuje, že většina české společnosti nechce být natolik otevřená Evropě, jako byl vyzyvatel Miloše Zemana Jiří Drahoš.

Podle teologa a kněze Tomáše Halíka, známého svým dlouhodobě kritickým postojem k Zemanovi, na Hradě zůstává člověk minulosti, kolem něhož rozdělenou společnost nelze sjednotit. Věří, že šance na změnu politické kultury není zmařena, jen na čas odložena.

Duka má se Zemanem dlouhodobě dobré vztahy. V roce 2016 společně domluvili majetkové vyrovnání katolické církve a Pražského hradu a Zeman kardinálovi téhož roku 28. října udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. Duku někteří věřící za jeho postoj k Zemanovi v minulosti kritizovali. Vadila jim třeba mše za představitele státu, kterou Duka sloužil v listopadu 2015 v Lánech. Několik desítek lidí poté v otevřeném dopise kritizovalo údajné symbolické spojování katolické církve s prezidentským úřadem. Označovali Dukovo vystoupení za politické gesto či kalkul. Pražské arcibiskupství takovou kritiku odmítlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…