Zimola se pustil do Sobotky. Důvodem je připravovaná vláda

11.03.2018 17:37

První místopředseda ČSSD Jiří Zimola vyzval bývalého předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby složil mandát, pokud se nepodvolí při hlasování o důvěře vládě. Píše o tom server Blesk.cz.

Zimola se pustil do Sobotky. Důvodem je připravovaná vláda
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jiří Zimola.

Sobotka totiž odmítá vstoupit do případné koalice hnutí ANO Andreje Babiše a ČSSD. Ve stranickém referendu by hlasoval proti tomuto kroku, následně, jak píše server, by nedal zřejmě vládě hlas při hlasování o důvěře ve Sněmovně. V případě, že tak učiní, měl by podle Zimoly složit mandát a odejít ze Sněmovny.

Sociální demokracie bude o pokračování případné vládní spolupráce z předchozích čtyř let rozhodovat 7. dubna na pokračování stranického sjezdu. V případě, že delegáti na vládní spolupráci kývnou, přijde na řadu stranické referendum. Když i tam sociální demokraté spolupráci odsouhlasí, mohla by vláda vzniknout. 

Původní text ZDE.

Sobotka se však netají svým názorem proti takovéto koalici. „Přijde mi prostě správné a poctivé, že pokud se nemůžu ztotožnit s většinovým názorem své strany, tak svědomí nesvědomí musím odstoupit a ten mandát přenechat svému nástupci,“ řekl k případným Sobotkovým krokům Zimola.

Sobotka však není podle serveru jediným kritikem Andreje Babiše v sociální demokracii. Mezi kritiky patří i exministři Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. 

Premiér v demisi Babiš však zvažuje, že opět osloví ODS s nabídkou jednání o programu a účasti ve vládě. Chce se o tom ale ještě poradit s kolegy v ANO. Vyjednávání o budoucím kabinetu, které ANO vede s SPD a KSČM, se podle něj nyní zrychluje. O důvěru vládě chce Sněmovnu požádat až s vyjednanou podporou. Babiš to dnes řekl v České televizi. Šéf ČSSD Jan Hamáček v reakci pohrozil ukončením jednání s ANO. ODS mluví o Babišově nedůvěryhodnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…