Zlí Češi. Málo pomáháte! Už se kárá za Ukrajinu a uprchlíky

09.03.2022 11:36 | Ze sítí

Pomoc uprchlíkům v Česku pokračuje, podle některých ovšem nedostatečně. Že jsou Češi ubozí a pomáhají z bezpečí, tvrdí například starosta Pavel Novotný. Generál Petr Pavel zase žádá, aby vojáci a letadla NATO zabezpečili evakuační koridory. Naopak kritika pomoci Ukrajincům se setkává s nesouhlasem. „Myslím si, že teď otázka ‚ale co čeští občané‘, je velmi populistické a nebezpečné vyjádření,“ říká např. socioložka Jelínková. A objevily se další fámy a také srovnání se syrskými migranty.

Zlí Češi. Málo pomáháte! Už se kárá za Ukrajinu a uprchlíky
Foto: Archiv PL
Popisek: Ivan Vyskočil přiváží ukrajinské uprchlíky

V podstatě každé médium dnes informuje o tom, jak Češi pomáhají Ukrajině a Ukrajincům. A to na státní úrovni, komunální, přes neziskové organizace nebo i osobně. Ale přesto podle některých by Češi měli dělat víc. Například podle starosty Pavla Novotného. „Přemýšlím, zda dělám dost, a přitom vím, že dost dělá jen ten, kdo jim jde skutečně pomoci. Česká republika jim skutečně nepomáhá. Pomáhá taky. Ale pěkně ze zákrytu a bezpečí. To se to pomáhá. Hubou a jedinou investicí je čas a trocha práce. Jak jsme ubozí,“ kritizuje Čechy.

Ještě nevyhlášený prezidentský kandidát Petr Pavel pak vyzývá, abychom se „nebáli udělat víc“. „Nabídnout například vojáky NATO a leteckou podporu, aby zabezpečili evakuační koridory a ochranu civilistů v nich. Naše síla a odhodlání ji použít je jediná možnost, jak zastavit humanitární katastrofu,“ říká.

Ovšem začíná se objevovat kritika této pomoci na sociálních sítích, konkrétně toho, že vláda, kraje a samosprávy jsou k Ukrajincům štědřejší, než ke svým vlastním občanům. Právě tento typ kritiky považuje za nežádoucí například socioložka Marie Jelínková. „Myslím si, že teď otázka ‚ale co čeští občané‘, je velmi populistické a nebezpečné vyjádření. Solidarita je součástí našich hodnot a solidární chování s sebou samozřejmě nese i nějaké náklady,“ říká socioložka.

„Politici by měli dle mého říkat, že je v pořádku, že to bude něco stát, když bojujeme za jednu z našich klíčových evropských hodnot. Nebude to zadarmo. Když někdo přijde s tím sobeckým znejisťováním ‚a co my‘, tak může vůli pomáhat zásadním způsobem narušit,“ dodala.

K údajné závisti vůči pomoci Ukrajincům už se vyjádřila také náměstkyně primátora Ostravy Andrea Hoffmanová: „Čekala jsem vlnu závisti vzhledem k pomoci ukrajinským uprchlíkům, ale že bude tak rychlá a mohutná, to ne. Opravdu se stydím za reakce lidí směrem k těm, kteří utekli před válkou a krom jedné tašky nemají nic…“

A také členka KDU-ČSL Lucie Kmentová: „Když čtu rozhovor s ombudsmanem Křečkem, začínám být skeptická. Kdy asi tak přijde chvíle, že lidi začnou křičet, že jim Ukrajinci berou práci.“

Dle Kmentové se mezi „pracujícími“, se kterými stále udržuje kontakty, šíří fámy a přetrvávají předsudky. Což ilustrovala na příkladu hovoru z Čejkovic.

„V podstatě o tom, jak u nás na vesnici bylo ubytovaných cca 30 uprchlíků z Ukrajiny na Hotelu Albor. Ale prý dělali šílený bo*del, proto musela zasahovat policie a přemístit je.

‚Oni stejně dělat nebudú!‘
‚A jak to celé víš?‘
‚Lidi to říkajú.‘

Tím jsme hovor končili. Hned mě napadlo, jestli to není FÁMA, do které si člověk může krásně promítnout svou frustraci z pos*aného života,“ jala se vyšetřovat.

„Volala jsem tedy na hotel, kde mi sdělili, že šlo o ukrajinské romské uprchlíky s mnoha mnoha malými dětmi. Že byli zlatí, slušní. Žádný problém. Jen to bylo celé špatně zorganizované, protože pro děti nebyl program, hřiště, herna etc. Proto se – BEZ POLICEJNÍHO ZÁSAHU – sami přemístili někam ke Karlovým Varům, kde mají své známé,“ uváděla příběh na pravou míru a dodala, že důvodem skutečně nebylo, že by dotyční „dělali bordel“.

„I s ohledem na to, jaká obrovská vlna solidarity se mezi obyvateli Čejkovic zvedla, když tito váleční běženci přišli do dědiny, nechci všechny házet do jednoho pytle, ale telefonát ve mně zanechal smutek a rozhořčení nad slepotou a spokojením se se ‚zaručenými fakty‘ kolujícími po dědině, aniž by si někdo ověřil, jak to ve skutečnosti bylo,“ říká smutně Lucie Kmentová.

Pro iDnes se k uprchlíkům vyjádřil odborník na migraci Robert Stojanov. „Přítomnost migrantů byla v minulosti v Česku spíše tolerovaná než vítaná. Česká praxe byla vysoce restriktivní i vůči imigrantům ze Sýrie, Iráku či Afghánistánu, tedy také válkou postižených zemí,“ řekl. Dle dalších sociologů až vášně opadnou, tak se lidé vrátí k názorům, které zastávali dlouhodobě.

Na rozdíly upozornila i již výše zmíněná Kmentová, která uvedla příklad toho, jak jsou v ČR bez problémů přijímány ukrajinské děti. „No a teď mi vysvětlete, proč tohle nešlo/nejde se syrskými dětmi uprchlíků? Protože nejsou bílí? Protože jsou muslimové? Protože pochází až z moc daleka? Vidíte, já ani nevím, jestli je Olga pastafarián nebo buddhistka. Otázky, samé otázky,“ komentovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…