Zrušení kojeneckých ústavů? Senátor Goláň odrážel v ČT kritiku: Pěstounů bude dostatek. A když ne...

08.09.2021 20:42

V Česku nejspíše skončí kojenecké ústavy do čtyř let. Ústavně-právní výbor Senátu dnes doporučil schválit novelu zákona, která od roku 2025 zakazuje umísťovat do ústavní péče děti mladší tří let. Současně s tím porostou odměny pěstounům, které by se měly odvíjet od minimální mzdy. „Držet ten systém kvůli desítkám dětí je nesmyslné, je to zanedbatelná částka,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 Tomáš Goláň (ODS), senátor, předseda ústavně-právního výboru, který věří, že o náhradní rodiny nebude nouze.

Zrušení kojeneckých ústavů? Senátor Goláň odrážel v ČT kritiku: Pěstounů bude dostatek. A když ne...
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Senátor Goláň neočekává, že stejně hladce projde faktické zrušení kojeneckých ústavů i na plénu Senátu při zítřejším hlasování: „To si úplně nemyslím, ale byly dopředu avizovány názory na to, že by bylo třeba to zamítnout,“ uvedl, že dnes ústavně-právní výbor všemi přítomnými členy jednomyslně hlasoval pro.

Některé však musel přesvědčovat, že jde o správný krok: „Začal jsem s tím, že jsem vysvětlil všechny klady tohoto zákona. Že to není o rušení kojeneckých ústavů, ale o rozšíření pěstounské péče,“ zdůraznil. Zároveň by měly více peněz na děti dostat i Klokánky a podobné azylové domy.

Pěstounů, kteří by se chtěli o novorozence starat, podle Goláně bude dostatek: „Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá nárůst pěstounů až o 40 procent v následujících třech letech, to, myslím, je realistické a zásadní informace,“ vyzdvihl senátor, co je cílem novely zákona o sociálněprávní ochraně dětí.

Dokonce se ministerstvo prý obává, že zájem pěstounů bude mnohem vyšší, podotkl Goláň, důvodem jsou odměny, které šly výrazně nahoru.

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí
Ozývá se však kritika. Poslankyně Hana Oulická z KSČM tvrdí, že „zrušení kojeneckých ústavů je předvolební populismus“. Podle ní není systém na úplné zrušení kojeneckých ústavů připraven a pěstounů nebude dost. Svá slova opírá o situaci v Ústeckém kraji, kde je nedostatek pěstounů kritický.

V kojeneckých ústavech je v současnosti umístěných 228 dětí a velká většina právě v Ústeckém kraji. Podle Goláně to může být tím, že si s tím zkrátka tamní úředníci neumějí poradit, protože Moravskoslezský kraj podobnou situaci zvládl perfektně. „Ústecký kraj s prací zaostává a má pěstounů nedostatek, tuším, že jen 43,“ uvedl.

„Pořád se bavíme o desítkách dětí a ten systém držet kvůli desítkám dětí mi přijde nesmyslné,“ uvedl, že je to i proti úmluvě o ochraně dítěte, kterou jsme přijali v rámci OSN, jež se o situaci u nás zajímá.

Znovu zopakoval, že by se vyvaroval hovořit o zrušení kojeneckých ústavů: „Kojenecké ústavy jen převezmou jinou roli – denní stacionáře, pomoc matkám s dětmi apod.,“ upozornil.

Pokud by nastala situace, že by pěstounů přece jen dostatek nebyl, řešit se to bude pomocí přechodného ustanovení: „To samozřejmě předpokládá, že nárůst pěstounů bude dodržen, že práce terénních pracovníků a sociálních služeb na krajských úřadech pěstouny doplní. Stále se jedná o 228 dětí, to je úžasný výsledek a celkem zanedbatelná částka,“ míní Goláň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…