Zvou Ukrajince, píšou Američanům. Pekarová s Vystrčilem fušují do diplomacie. Ale ne bez odezvy

01.03.2024 4:44 | Komentář

Hlavy obou komor českého parlamentu v uplynulých dnech zabrousily do zahraniční politiky. Parlamentní setkání V4 či otevřený dopis šéfovi americké Sněmovny reprezentantů s výzvou k podpoře Ukrajiny. Zhodnocení přináší exšéf české diplomacie a bývalý předseda Poslanecké sněmovny v jedné osobě Lubomír Zaorálek. Ten si zoufá především z výkonu Markéty Pekarové Adamové, která prý vůči ostatním vystupuje jako „učitelka ve třídě“. „Takto se k zahraničním partnerům nelze chovat. Nedělá diplomacii, ale sebeprezentaci, všechny k něčemu vyzývá, ale výsledek bude nula. Je to marné,“ láme Zaorálek nad hlavou TOP 09 hůl.

Zvou Ukrajince, píšou Američanům. Pekarová s Vystrčilem fušují do diplomacie. Ale ne bez odezvy
Foto: X.com - Markéta Pekarová Adamová
Popisek: Miloš Vystrčil s Markétou Pekarovou Adamovou vítají šéfa ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka (uprostřed)

Předsedové obou komor českého parlamentu se v posledních dnech činí. Ve středu a čtvrtek v metropoli hostili své protějšky z Visegrádské čtyřky (V4). Nebylo to ale běžné zasedání představitelů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, jakých v minulosti byly desítky či možná stovky. 

Markéta Pekarová Adamové (TOP 09) s Milošem Vystrčilem (ODS) využili faktu, že je Česká republika předsednickou zemí a na jednání skupiny politických lídrů přizvali i pátého šéfa parlamentu. Předsedu ukrajinské Národní rady Ruslana Stefančuka. Nutno doplnit, že i to se čas od času děje a v případě potřeby jsou k jednání V4 zvání i zástupci jiných zemí. 

Kupříkladu před lety se prezidentského summitu V4 u maďarského Balatonu účastnila chorvatská prezidentka. Obecně platí, že se se k tomuto kroku přistupuje v případě, že země V4 hodlají projednat konkrétní věc společného zájmu s danou zemí mimo tuto skupinu. 

Jaký důvod platil nyní pro případ účasti šéfa ukrajinského parlamentu? Podle předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové to bylo poučení. Připomínka faktu, že Ukrajina je obětí a Rusko agresorem. Měli si to prý uvědomit někteří účastníci pražského parlamentního summitu. Nepochybně tím Pekarová nepřímo mířila na státníky Petera Pellegriniho ze Slovenska a Czabu Hende z Maďarska. 

Mimochodem, na summit nedorazil šéf maďarského parlamentu a jeden ze zakladatelů vládní strany Fidesz, nýbrž místopředseda parlamentu. Do jaké míry za tím stály politické okolnosti a dřívější výroky Pekarové o „vyhnání Orbána“ maďarskými voliči, není jasné.

Čím přesně šéfka naší Poslanecké sněmovny pozvání hosty z Ukrajiny odůvodnila? „Zítra začne setkání předsedů parlamentů zemí V4. Na jednání jsme spolu s Milošem Vystrčilem přizvali ukrajinského předsedu parlamentu Ruslana Stefančuka. Ruská propaganda je velmi silná a ve střední Evropě se jí bohužel daří. Považuji proto za velmi důležité některým účastníkům připomenout, že Rusko válku rozpoutalo a je odpovědné za smrt nevinných lidí,“ tvrdila v úterý na síti X Markéta Pekarová Adamová.

Podle bývalého šéfa sněmovny a exministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) nemá přístup Pekarové nic společného s diplomacií ani zahraniční politikou. „Paní předsedkyně se vyznačuje takovým mentorským přístupem, ví nejlépe jak by měli občané v zemích kolem nás volit a dokonce má i představu, co bychom si všichni měli správně myslet. Toto nemá s diplomacií ani zahraniční politikou nic společného. Je to přístup paní učitelky. Problém je v tom, že předsedkyně parlamentu není paní učitelka a mám pocit, že se jí ten rozdíl nedá vysvětlit a je to marné. Odpovědnost si za to před voliči nese sama. Nic jiného na to říci nelze.

Její chápání role předsedkyně sněmovny je bizarní a to sebevědomí, že jejím úkolem je všem ostatním vysvětlovat, co si mají myslet, naprosto neodpovídá tomu, jak se k sobě státy mají chovat. Má-li V4 fungovat bez ohledu na různé názorové rozdíly, předpokládá to základní respekt k ostatním partnerům. Tohle zřejmě po paní Pekarové chtít nemůžeme a je skoro zbytečné to komentovat,“ míní Zaorálek pro PL.

Pozornost ovšem zaujal i další krok, který Pekarová s Vystrčilem společně podnikli. Podepsali dopis šéfovi Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu, ve kterém ho spolu s několik dalšími předsedy evropských parlamentů vyzývají k tomu, aby tamní sněmovna schválila blokovanou pomoc Ukrajině.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Toto by nikde jinde na světě nebylo možné ! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehanybal66 , 01.03.2024 8:58:55
Aby takové kreatury byli zastupující jakého koliv státu ve světě ! Je to samozřejmě naše ostuda jak lidé přistupují k volbám a schvalování volovin a neskutečných věcí !

|  21 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…