Zvýšení poplatků za ČT? Fialův poradce připouští

23.01.2022 22:31

Vláda Petra Fialy (ODS) chce řešit změnu mediálních zákonů. Mimo jiné by se také mohl zdvihnout koncesionářský poplatek, a to jak za sledování České televize, tak za poslech Českého rozhlasu. Píše o tom server Seznam Zprávy.

Zvýšení poplatků za ČT? Fialův poradce připouští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Kromě novel zákonů o České televizi a Českém rozhlasu přichází na přetřes také novela zákona o střetu zájmů, již tento týden schválil Fialův kabinet. Pokud parlamentem tato novela projde, musel by se expremiér a současný opoziční poslanec Andrej Babiš (ANO) definitivně zbavit svých médií. Nestačilo by totiž už to, že politik mediální podnik umístí do svěřenského fondu. Rozhodující bude skutečnost, kdo je skutečným majitelem.

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí

V případě, že novela projde, platit by začala od července a politici by měli 60 dní na to, aby si vyřídili vše potřebné. 

Médii se bude zabývat zejména nový poradce premiéra Fialy Michal Klíma, pro nějž bude hlavní prioritou v nové pozici právě modernizace mediální legislativy jako takové. Klíma v minulosti působil jako předseda Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu a místopředseda správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. A již v té době se zabýval novelizací zákonů o České televizi a Českém rozhlasu.

„Zákony jsou především zastaralé. Vždyť vstoupily v platnost v době, kdy v Česku nebyl internet, ale neexistovaly ani komerční televize. Byly sice několikrát novelizovány, ale nikdy principiálně, takže některé novely jdou i proti sobě,“ uvádí Klíma, proč horuje pro změnu. 

Dojít by tak mohlo i ke změně systému volby mediálních rad obou veřejnoprávních institucí, kdy by se snížil počet radních a o složení by rozhodovali poslanci i senátoři, či k navýšení koncesionářských poplatků. U televizního by mohlo dojít k navýšení na 150 korun, u rozhlasového na 50 korun.

„Hlavní myšlenkou celé novely zákonů o veřejnoprávních médiích je zamezit tomu, aby aktuální vládnoucí většina ve Sněmovně neměla hned po volbách snadnou cestu, jak jednoduše vyměnit radu a tedy i management daného média,“ dodal k úpravám analytik Rekonstrukce státu Martin Luhan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…