Zvyšování nákladů se začíná podepisovat i na podnikatelské sféře, obává se předsedkyně Konečná

16.02.2022 14:01

Obrovské zdražení energií už podle předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné není jen problémem nízkopříjmových rodin nebo lidí na okraji společnosti. Zvýšení nákladů se začíná podepisovat i na podnikatelské sféře. „Někteří výrobci dokonce uvažují o přesunu svých firem do jiných zemí. Malí a střední, kteří luxus této možnosti nemají, živoří,“ tvrdí Konečná.

Zvyšování nákladů se začíná podepisovat i na podnikatelské sféře, obává se předsedkyně Konečná
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

„Růst nákladů předčil růst mezd a platů, což celkově přispívá k chudnutí téměř všech obyvatel naší země. Naše vláda se sice zapíše do historie jako asociální sebranka, přesto se bude alespoň pokoušet vytvořit iluzi sociálně citlivých politiků. Pozorně ale sledujte, jakým způsobem bude k problému zdražování energií přistupovat,“ říká.
 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně
 
V současném stavu podle ní existuje jeden opravdu funkční nástroj, jak zajistit, aby se pro domácnosti a firmy nestalo zdražování likvidační a zároveň neuvrhlo celou zemi do dluhové spirály. Tím je státní regulace cen energií.
 

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
„V kontextu polostátní firmy ČEZ by to teoreticky nemuselo být ani tak složité. Pomoci by mohl konečně i Energetický regulační úřad, který absolutně zaspal v případě Bohemia Energy (kde mimochodem část zákazníků stále čeká na své peníze a plačtivý miliardář Písařík vesele podniká dál) a selhal ve chvíli, kdy za extrémní rychlosti zdražování ještě zvýšil cenu regulované složky,“ vysvětluje předsedkyně. 
 
Nástroj má ale i naše vláda, a to v podobě zákona o cenách. „Takže nejde o to, že by to nešlo. Vláda to prostě nechce. Jsou zřejmě dva důvody, proč naše pravicová vláda o regulaci cen ani neuvažuje. Za prvé by to reálně snížilo zisky energetickým společnostem. Za druhé by to mohlo znamenat omezení prodeje energie do zahraničí. Takže mějte na paměti, že hlavní důvod, proč platíte hodně za plyn a elektřinu, je, aby Německo mělo dál levnou energii a firmy, co ji prodávají, mohly dál vykazovat nehorázné zisky,“ říká Konečná.  
 
Možnost požádat si o příspěvek na bydlení je podle Konečné naprosto neúčinný. Lidé nechtějí nikde žebrat o dávky. „Ale hlavně neřeší podstatu problému, protože jde o snahu, jak veřejné peníze předat energofirmám formou příspěvků občanům. Vy dostanete příspěvek na platbu energií a rovnou ho přepošlete na účet energospolečnosti. Takhle to teď bude. Vláda bez podpory komunistů a bez komunistů v opozici nás bude tahat za nos. A občas nám dá pár korun, abychom je donesli jejich velkopodnikatelským přátelům,“ uzavřela. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…