Filip Andler: Fiasko USA v Kazachstánu

15.01.2022 21:21 | Komentář

Americký státní tajemník Anthony Blinken zpochybnil rozhodnutí prezidenta Kazachstánu Tokajeva požádat Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) o pomoc nasazením sil, které zajistí stabilizaci jeho země. Moskva ovšem hned na začátku zdůraznila, že rozmístění CSTO bude dočasné, což se potvrdilo nynějším stahováním jednotek.

Filip Andler: Fiasko USA v Kazachstánu
Foto: archiv
Popisek: Vlajky Kazachstánu a OSN

Blinken nicméně odsekl, že „jednou lekcí z nedávné historie je, že jakmile jsou Rusové ve vašem domě, je někdy velmi obtížné je přimět, aby odešli“. Ruské ministerstvo zahraničí tvrdě odsoudilo Blinkenovy urážlivé poznámky a reagovalo na to prohlášením, že „když jsou ve vašem domě Američané, může být obtížné zůstat naživu a nebýt okraden nebo znásilněn. Indiáni ze severoamerického kontinentu, Korejci, Vietnamci, Iráčané, Panamci, Jugoslávci, Libyjci, Syřané a mnoho dalších nešťastných národů, které mají tu smůlu, že zažily tyto nezvané hosty ve svém domě, o tom budou mít hodně co říci.“ Kreml uvedl, že je výsadou kazašské vlády rozhodovat o věcech týkajících se vlastní národní bezpečnosti.

Blinken se svými výroky ve skutečnosti snažil zakrýt stopy po pokusu o změnu režimu v Kazachstánu, který zorganizovala CIA se souhlasem prezidenta Bidena. Je to starý trik – odpoutat pozornost od hlavního problému rozvířením prachu kontroverzními výroky. Neúspěšný pokus Bidenovy administrativy o státní převrat ve strategicky umístěné odlehlé zemi sevřené mezi Ruskem a Čínou (která je mnohem strategičtější než Ukrajina) vystavuje americkou diplomacii výsměchu v oblasti střední Asie a vylučuje zjevný plán NATO na zachycení v oblasti Kaspického moře. Rusko dosáhlo svého pětidenní vojenskou misí za minimální náklady. Kreml je zdrženlivý, pokud jde o zveřejňování informací, ale podle všeho se v Kazachstánu odehrál neúspěšný pokus o barevnou revoluci.

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov na webové stránce ruské ambasády explicitněji napsal, že tisíce džihádistů byly zapojeny do snah způsobit zmatek a rozbít ústavní pořádek v Kazachstánu. V dalším rozhovoru pro Newsweek Antonov dodal: „Existují vážné obavy z dalšího šíření radikální náboženské ideologie ve střední Asii. Pramení z destabilizace Blízkého východu a Afghánistánu, kterou způsobily západní vojenské intervence pod záminkou obrany lidských práv a demokracie. Blízcí spojenci Kremlu – srbský prezident Vučič a běloruský prezident Lukašenko – otevřeně uvedli, že „zahraniční zpravodajské služby zasahovaly do dění v Kazachstánu“. V. Putin nastínil paralelu se změnou režimu na Ukrajině v roce 2014, sponzorovanou USA, kde agenti provokatéři demoralizovali bezpečnostní síly, které donutily prezidenta Janukovyče uprchnout, a do výsledného vakua američtí diplomaté okamžitě vložili loutkový režim nepřátelský vůči Moskvě.

Kazašské ministerstvo zahraničí oznámilo, že země „byla vystavena ozbrojené agresi ze strany dobře koordinovaných teroristických skupin vycvičených v zahraničí“. Mezi útočníky byli jednotlivci se zkušenostmi z řad radikálních islamistických skupin. Prezident Tokajev hovořil o „dobře organizovaném a připraveném aktu agrese proti Kazachstánu za účasti zahraničních bojovníků především ze zemí střední Asie, včetně Afghánistánu. Nechyběli ani bojovníci z Blízkého východu. Cílem bylo vytvořit na našem území zónu kontrolovaného chaosu s následným uchvácením moci.“ Bylo zabito šestnáct policistů, více než 1300 utrpělo zranění a asi 500 policejních vozů bylo spáleno. V mnoha městech došlo současně k cíleným útokům na vládní budovy. Mezi několika tisíci zadrženými jsou cizí státní příslušníci. Odhaduje se, že v Kazachstánu působí 16 000 nevládních organizací a o mnoha je známo, že jsou financovány americkými organizacemi, jako je National Endowment for Democracy (NED) se sídlem ve Washingtonu, která sponzoruje projekty změn režimů v bývalých sovětských republikách.

Proč je o Kazachstán ve Washingtonu takový zájem? Sousedí s čínským Sin-ťiangem a je dopravním uzlem pro pekingský projekt Nové Hedvábné stezky směřující na západ. Čína má obrovské podíly na obchodu, investicích a energetické spolupráci s Kazachstánem. I pro Moskvu je stabilita země životně důležitá, protože tam žije 3,5 milionu etnických Rusů. Kromě toho tam má Rusko také strategická aktiva, jako je kosmodrom Bajkonur. Rusofobové v Bidenově administrativě nicméně končí v poli poražených. Domnívali se, že zatímco oči ruského medvěda zůstaly upřeny na západní hranici, mohlo rychle dojít k puči u jižního souseda, se kterým sdílí 7600 km dlouhou hranici. Netušili však, že Tokajev pohotově požádá o pomoc a Putin rychle a rozhodně zareaguje.  

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…