František Dostál: Za pravdu to člověk vždy schytá, a tak příště už jen o počasí?

03.06.2016 16:40

Nakonec člověk nadává také na počasí, i když by měl být rád, že zatím ještě nějaké vůbec existuje. Jenže nadávání zapadá přesně do společnosti plné agresivního počínání, doplněného nevědomostí a posilovaného klikáním na klávesnici počítače, které nadávání a namyšlenost často navyšuje. Pohled na oblohu s přibývajícími mraky mimo nevidomých zvládne každý.

František Dostál: Za pravdu to člověk vždy schytá, a tak příště už jen o počasí?
Foto: František Dostál
Popisek: Praha po bombardování za 2. světové války

Lidí, kteří byli třeba u bombardování Prahy v roce 1944 a 1945, ale už ubývá. Každý už tedy nezažil následný pohled na hořící domy, nepobýval v krytu, necítil chvění zdí v bytě, z kterého už nešlo odběhnout, kde se chvěla už rozbitá okna, z nichž ale šlo vidět další hořící domy. Nedávné nadávání na autora těchto nepříjemných vzpomínek za to, co tehdy spatřily jeho dětské oči, jen dokladuje, že mezi lidmi existuje nevědomost, agresivita se vloupala do našich životů, a navíc při osočování chybí argumenty. Každý si také nepamatuje, že tlaková vlna při dopadu bomb byla příčinou rozbití dětských kolen. Také každý nemohl spatřit sovětský tank, co se v květnu 1945 postavil na koleje, po nichž se k němu přibližoval vlak plný prchajících německých vojáků. Stejně tak v blízkých Plaňanech nemohl spatřit auto americké produkce, na němž se sovětští vojáci blížili ku Praze a zřejmě neznalost, že tento materiál putoval do Sovětského svazu přes Murmansk, stála za osočováním toho, co u toho byl. Moc lituji úmrtí všech sovětských vojáků, stejně i těch na severu Čech, kde si z prostřílené cisterny plnili ešusy denaturovaných lihem, co byl záhy příčinou jejich úmrtí. Také oběti hnusné války. Kdysi J. A. Komenský chtěl zbavit svět válek vzděláním lidí. Nevyšlo mu to. Myslím ale, že nedávno už šlo spatřit nápis Poběda – Berlin 45 na motocyklu jednoho z Nočních vlků. Ta motorka zase nesla značku BMW. Takže raději příště už jen o počasí? Třeba si někdo nepovšimne, že po dešti bývá mokro. To se budou zlobit jen ti, co možná zmoknou. Připojené fotografie jsou z mého archivu a vznikly v únoru 1945 v Praze v Nuslích. Zážitek opuštěného chlapce na jednom pražském nádraží, kterému zde Němci sebrali otce, mám před očima velice často. Kdo neví a nezná, měl by se zeptat anebo mlčet.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…