Gustav Kuška: Od chytré karantény k chytrým hranicím. Znovu je drátovat nemá smysl

26.04.2020 17:00

Ministerstvo zdravotnictví zavádí chytrou karanténu. IT technologie mají bránit šíření koranaviru. Jsou i tací, kteří v tzv. schengenském režimu volného pohybu po EU vidí vzrůstající rizika pro bezpečnost. Šlo by analogicky vytvořit chytré hranice?

Gustav Kuška: Od chytré karantény k chytrým hranicím. Znovu je drátovat nemá smysl
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

V podmínkách chytré karantény, kdy se sledováním mobilů a eventuálně i platebních karet zjišťuje, zda se nositel nepohyboval okolo nakaženého, mají mít lidé prý volbu, zda chtějí či nechtějí sdělovat informace o svém pohybu. Z tohoto pohledu mi ta aplikace připadá zcela neefektivní. Tušíme ale asi všichni, že Google a mobilní operátoři vědí o našem pohybu skoro vše a také ho mohou sledovat zpravodajské služby. Nebylo by tedy složité ani technicky problematické jim prostě monitoring nařídit. Následně by zmíněné společnosti měly povinnost dát tyto informace k dispozici a poté trasovat nakažené. Taková byla praxe na Tchaj-wanu. Ovšem v Asii se s lidskými právy tolik nemazlí, neboť tam neměli francouzskou revoluci, humanisty…

Připravte si výjezdní doložky

Já věci vidím tak, že lidská práva a opatření v krizovém stavu automaticky musí jít logicky proti sobě, tj. nelze dělat opatření, aniž by se neporušovala lidská práva a naopak: chci-li zachovat lidská práva, nemohu dělat opatření. Jak by se asi s lidskými právy vyhlašovala mobilizace! Neznám krizový zákon, ale podle mě o tomhle musí být, kromě toho, že stanoví, kdo smí říci, že je krizový stav. Jestliže přijatá opatření mají zabránit kolapsu zdravotnického systému a snížit počet úmrtí, tak mám otázku, co je cennější, zda lidská práva, nebo životy? Každý odpoví asi jinak. Volba, zda lidská práva, nebo životy by sama o osobě byla asi jednoduchá, ale problém ještě komplikují ekonomické dopady přijatých opatření, které ovšem trápí převážně bohužel ty, které netrápí počty mrtvých. Vůbec tedy nezávidím těm nahoře, jak si s vyvstalou situací poradí, ale musí na to zjevně mít náturu, se kterou šplhali nahoru. My, kteří nic nepřístojného neděláme, tak s omezením osobních práv ve prospěch zdraví a pořádku problém nemáme. Věc má ale malý háček, nesmí nám být způsobeny existenční potíže. Od té doby, kdy pandemie zachvátila i naši zemi, slýchávám od některých politiků častěji než dříve stesky po časech, kdy byly hranice přísně střeženy a „zadrátovány“. Hlídaná hranice by nás prý i dnes zachránila jak před nekontrolovatelným průnikem nakažených koronavirem, tak před nekontrolavatelnými příchody potencionálně nebezpečných migrantů. Jedním vrzem. Schengenský hraniční režim je současnosti leckde v EU pozastaven a někdo v tom vidí příležitost, jak ho podrobit zásadní revizi. Ponechme stranou otázku, zda jsou či nejsou takové obavy přehnané, a soustřeďme se na praktickou proveditelnost takového zadání.

I ten Honza slezl z pece

Zavést na hranicích režim jako za normalizace, a to včetně kontrol, drátů, prohrabávání kufrů, uzavření zelené hranice pro cyklisty a pěší nebo omezení veřejné i soukromé dopravy, je brutální anachronismus. Když už jsme ale v Česku překročili Rubicon chytré karantény, přičemž úskalí ohledně lidských práv a zásahu do soukromí zmiňuji výše, je technicky možné zřídit analogicky režim jakýchsi chytrých hranic, kdy by se evidovalo a archivovalo podle mobilů, kdo a kde překračuje hranici. A když by někdo u sebe mobilní telefon neměl, byl by dohledán jinak. Pomohly by v tom detektory tepla, drony, nebo snad družice? Takto identifikovaná riziková osoba by následně mohla být vysledována a zkontrolována. Česko je malá vnitrozemská ekonomika s potřebou silných mezinárodních a v tom samozřejmě i příhraničních kontaktů. V pásmu okolo hranic do cca padesáti kilometrů se za poslední léta vyvinuly četné obchodní a lidské vazby. Nejde jen o pendlery a obchodníky, ale i o využívanou možnost najít si „za humny“ přátele, kteří Čechům, aniž by museli cestovat tisíce kilometrů, umožní podívat se na sama sebe s odstupem. Nakonec i český Honza z pohádek vyrazil s rancem buchet do světa. Nejde se věčně válet na peci.

Gustav Kuška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…