Jan Urbach: Němečtí experti - Otázka reparací Řecku není uzavřená

11.07.2019 15:02

Experti německého Spolkového sněmu došli závěru, protikladnému stanovisku vlády, že otázka válečných reparací vůči Řecku není uzavřená. Informuje o tom německá agentura „dpa“ s odvoláním na expertizu, která byla vypracována na žádost poslanců levicové strany Linke.

Jan Urbach: Němečtí experti - Otázka reparací Řecku není uzavřená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řecko a Euro, ilustrační foto

Odmítání reparací za škody způsobené Řecku Německem za II. světové války je prý možné z hlediska mezinárodního práva, ale není obligatorní.  Podle názoru expertů by měl otázku rozhodnout Mezinárodní soudní dvůr  v Haagu a vydat závazné rozhodnutí.  To je ovšem nepravděpodobné, protože předání věci do Haagu by vyžadovalo souhlas německé vlády a již před měsícem ministerstvo zahraničních věcí takovou možnost vyloučilo.   V červnu řecký velvyslanec v Berlíně předal německé vládě oficiální dopis se žádostí o zahájení oficiálních rozhovorů o reparacích. Jejich výše je miliard euro, včetně splacení půjčky, kterou si Němci vynutili od řecké národní  banky a dosud nesplatili.  Německá vláda ovšem tento návrh odmítla.  Naopak se v expertní zprávě uvádí, že Polsko na reparace nárok nemá, protože se jich prý Varšava zřekla v roce 1953 a 1970.  Polský poslanec Arkadiusz  Mularczyk ovšem tvrdí, že neexistuje v polském či mezinárodním oběhu žádný dokument, který by to potvrzoval. Jestliže mají Němci dokument, který by svědčil o tom, že se Polsko reparací zřeklo, ať ho ukáží – reagoval na zprávu Mularczyk, který se v polském parlamentu otázkami reparací zabývá.  Po prázdninách má být představena zpráva o ztrátách, které Němci způsobili v letech 1939 až 1945 v Polsku. Výše reparací je odhadována na 850 miliard dolarů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…