Jiří Heincl: Dluhová nákaza se šíří a jiná zmatení pojmů

02.12.2011 21:35

Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o veřejné dění, určitě zná výrazy jako dluhová nákaza, globální výzvy, sociálně vyloučení občané, afroameričani a mnoho dalších.

Jiří Heincl: Dluhová nákaza se šíří a jiná zmatení pojmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Protože považuji podobné výrazy za úmyslné ohlupování čtenářů, pokusím se po vzoru Saturnina uvést je na pravou míru. Tady je, kromě již uvedených, jejich seznam: výnosy z úvěrů, evropská integrace, europarlament, sociální stát a pravicový extrémismus.

Dluhová nákaza se šíří Evropou: Toto sousloví se snaží vzbudit dojem, že existuje nějaký virus, který může nakazit jakýkoli stát bez rozdílu. Ve skutečnosti jsou některé státy tak zadlužené, že jim už nikdo nechce půjčovat za ekonomicky únosný úrok do sedmi procent.

Globální výzvy: Jinak řečeno ekonomický průšvih mnoha států EU, který nazývají vrcholní činovníci EU globálními výzvami. Vedení Evropské unie se o mizerný stav ekonomiky velice přičinilo.

Sociálně vyloučení občané: Tyto občany nikdo odnikud nevyloučil. Řeč je většinou o lidech, kteří parazitují na jiných lidech vytvářejících hodnoty. Většina takzvaně sociálně vyloučených nikdy dobrovolně pracovat nebude. Jejich správný název je paraziti na společnosti.

Afroameričani: Dříve to byli naprosto srozumitelní černoši. Slovo černoch je teď zřejmě neslušné až urážlivé. Je zajímavé, že slovo běloch se používá bez problémů dál. V USA teď tedy mají Afroameričany. Koho mají v Británii, Francii, Německu a jinde ve světě mi není jasné. S výrazy jako Afrobrit, Afrofrancouz, Afroněmec, Afročech, Afrorus jsem se zatím nesetkal. Ještě více komplikují situaci černoši z Austrálie, kde se jim říká aboriginci (anglicky aborigines) neboli praobyvatelé. V USA se tak pochopitelně nazývat nemohou, ale nejsou ani Afroameračani. Zdá se, že bez používání výrazu černoch, je tento problém neřešitelný.

Výnosy z úvěrů: Když jsem si poprvé přečetl, že stoupají výnosy např. z italských úvěrů, nabyl jsem dojmu, že by na tom Itálie měla být dobře. Skutečnost je však taková, že stoupají úroky, které musí italská vláda platit investorům, aby si kupovali její dluhopisy.

Evropská integrace: V podstatě se jedná o snahu maximálně koncentrovat politické a ekonomické dění v EU pod taktovkou Německa a Francie. Zdá se, že mnoho lidí podlehlo iluzi, že EU bude moci konkurovat silným ekonomikám tím lépe, čím více ekonomických procesů bude řízeno z centra. Opak je pravdou. Národní ekonomika je tvořena hlavně soukromými podnikateli, kterým se daří podnikat o to lépe, o co méně jsou svazovány předpisy na všechno možné i nemožné.

Europarlament: Tento orgán je více méně parodií na současné parlamenty států EU. Jeho zákonodárná funkce prakticky neexistuje. Jeho hlavní činností je bezproblémové schvalování směrnic Evropské komise europoslanci zkorumpovanými vysokými platy. Něco jako vládní většinu a opozici v europarlamentu nenajdeme.

Sociální stát: Původně dobrá myšlenka pomáhat nejchudším vrstvám, aby nežily ve vyslovené bídě, se zdeformovala do korupčního financování voličů politiky, kteří tak za cenu enormního zadlužování svého státu chtějí dosáhnout svého zvolení.

Pravicový extrémismus: Jako pravicoví extrémisté jsou u nás nazýváni zejména členové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), dříve jen Dělnické strany. Každému, kdo si přečte program DSSS, musí být jasné, že se jedná o jasně levicovou ideologii, ostatně zřejmou už z názvu strany. V Německu se píše o nacistech z NSDAP a o neonacistech ze strany NPD jako o pravicových extrémistech (německy Rechtsextremisten). I tady se jedná o naprosté zmatení pojmů. Nacistická ideologie je kolektivistická a má levicový základ se zaměřením na Lid - Volk a na vůdcovský princip. Individuální  zodpovědnost jednotlivců za svůj život, kterou hlásá skutečná pravice, u nacistů nenajdeme.

 Mnohé z výrazů, které jsem popsal, patří do tzv. politicky korektního jazyka. Tento jazyk nám však proniká i do osobního života. Starý člověk už není starý, ale senior. Další dvojice slov, z nichž první je nekorektní, jsou: hluchý - neslyšící, slepý - nevidomý, invalida - znevýhodněný, chudý - sociálně slabý.

 Kdybych byl politicky korektní člověk, možná bych navrhl změnu slovenské starej mamy (babičky) na senior mamu.

 Politicky korektní mluva se může jevit jen jako legrační či nesmyslná. Bez pravdivého pojmenování problémů však není možné je řešit.

Jiří Heincl je členem Svobodných v Kolíně

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…