Jiří Paroubek: Je předseda Ústavního soudu politikem či celebritou?

30.11.2020 17:49

Když sleduji představitele Ústavního soudu např. v sousedním Německu, musím říci, že jsou vlastně neviditelní. Anebo téměř neviditelní. Předseda Ústavního soudu ČR, P. Rychetský naopak miluje své veřejné výstupy.

Jiří Paroubek: Je předseda Ústavního soudu politikem či celebritou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nebyl v tom z členů Ústavního soudu sám. V minulém složení Ústavního soudu často veřejně, a velmi často kontroverzně, vystupovala se svými politickými názory také pozdější senátorka za volební obvod v Brně E. Wágnerová. Dnes prakticky všichni ostatní členové ÚS, až na Rychetského, jsou pro veřejnost téměř neznámí.

Když jsem se seznámil s nedělním rozhovorem předsedy Ústavního soudu P. Rychetského pro Českou televizi, nevěřil jsem svým očím a uším. Nepatřím mezi bezmezné obdivovatele A. Babiše a už vůbec nepatřím k jeho voličům. Ale z úst předsedy Ústavního soudu bych neočekával, že může tak výrazným způsobem sdělit svou politickou preferenci: „Já jsem nečekal, po listopadu, že můžeme mít předsedou vlády takovou osobu, jakou máme dnes z hlediska té její minulosti. To jsem si myslel, že už definitivně skončilo“. Myslím, že to není právě příkladný přístup k právu a to ze strany toho, kdo by měl být nejvyšším hlídačem práva a zákonů, Ústavy a ústavních zvyklostí. A neměl by posuzovat společenskou vhodnost či přijatelnost českého premiéra.

Pravděpodobně úplně stejný závěr učinil předseda Ústavního soudu Rychetský, a také např. tehdejší členka Ústavního soudu Wágnerová v září 2009, kdy se odvážili zcela neslýchaným způsobem zrušit Ústavní zákon (!), kterým se otevřela po hlasování příslušnými většinami obou komor českého Parlamentu cesta k mimořádným volbám v říjnu 2009 po pádu Topolánkovy vlády. Úkolem Ústavního soudu totiž je,  posuzovat běžné zákony, pokud jde o zákonodárný proces, ale rozhodně není jejich úkolem shazovat se stolu Ústavní zákony. Tedy zákony přijaté více než třemi pětinami poslanců a senátorů. To se v září roku 2009 stalo. Také tehdy zřejmě Rychetský s Wágnerovou došli k názoru, že přeci premiérem se nemůže po mimořádných volbách  do sněmovny stát reprezentant levice, jejíž strany (sociální demokraté a komunisté) měly v průzkumech veřejného mínění výraznou jasnou převahu nad stranami pravice. Podle prakticky všech zářijových průzkumů veřejného mínění by totiž volby v říjnu 2009 vyhrála s většinou mandátů ve sněmovně levice, což by umožnilo vznik menšinové vlády pod mým vedením. Rychetský s Wágnerovou ovšem podlehli jakémusi mesianistickému komplexu, a ten Rychetského drží zřejmě dodnes. Snaží se posuzovat, kdo je vhodnou figurou do čela vlády a kdo nikoliv.

Je to neslýchané a po takovémto vyjádření v jiné zemi světa s vyspělým demokratickým systémem a opravdu svobodným tiskem by takovémuto předsedovi Ústavního soudu bylo doporučeno alespoň částí médií, rezignovat ze své funkce.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.