Jiří Paroubek: Úspěšný předseda lidovců odchází

30.03.2019 16:01

Na brněnském sjezdu KDU-ČSL, který proběhne o tomto víkendu, končí v čele této strany její předseda Pavel Bělobrádek.

Jiří Paroubek: Úspěšný předseda lidovců odchází
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Když v roce 2010 lidovci po odštěpení Kalouskova křídla a po sněmovních volbách přestali být sněmovní stranou, zdálo se, že je s nimi konec. Strana měla velké dluhy, ztratila dynamiku a sestoupila politicky do druhé ligy. Měla ale personálně šťastnou ruku. Do jejího čela se postavil neznámý mladý veterinář, který straně její ztracenou dynamiku vrátil. Dokázal se vyjadřovat srozumitelně a dokázal aktivizovat k podpoře lidové strany nejen tradiční katolické voliče. Strana v čele s mladým vzdělaným a konsensuálním politikem, získala jistou atraktivitu i pro nekonfesijně uvažující voliče. Chybou je, pokud někteří političtí komentátoři dnes hovoří o tom, že lidovci jsou jakýmsi katolickým skanzenem, rezervací. Chce se to občas podívat do sociologický analýz... To, že tu a tam některý nižší funkcionář lidové strany projeví poněkud koniášovské názory, pro obraz celkově smířlivě vystupující strany mnoho neznamená. Bělobrádkovi se podařilo získat ve volbách v letech 2013 i 2017 jako voliče lidovců i lidi, kteří nechodí do kostela a nikdy předtím nevolili lidovou stranu.

Lidovci jsou ovšem stranou středu, což jim dodává významný politický potenciál. Mohli spolupracovat bez problémů v minulosti jak se socialisty, tak s ODS. A v každém okamžiku byli připraveni, i v době spolupráce s jednou z těchto formací, přeběhnout na stranu té druhé. Osobně to nehodnotím nijak zvlášť záporně. To je prostě osud stran středu, aby byly, jak to kdysi řekl zvěčnělý předseda lidovců z První republiky Jan Šrámek, „u toho“. Lidovci jsou tedy předurčeni, být vládní stranou za každé politické konstelace. Dnes, když vládní stranou nejsou, je na ně těžko dohlédnout... Ve sněmovně není jejich deset poslanců příliš patrných. Vyhledávají proto témata, která jsou ze zásady konfrontační spíše politicky, nežli věcně. Jako je to nyní v kauze kolem ÚOHS. Je ale otázka, zda právě tyto konfrontace jim přinášejí něco více, než potřebnou publicitu a hlavně, zda jim umožní získat nové voliče. Zdá se mi, že příliš ne. V posledních měsících, bohužel, volební preference lidovců často pulzují na okraji pětiprocentní propasti. Hrozí jim tedy reálně propadnutí pod 5% volebních preferencí s tím, že by v příští poslanecké sněmovně již nemuseli být vůbec zastoupeni. O to více je potřebný výběr nového, ne dobrého, ale vynikajícího, lídra lidové strany. Pokud se výběr nepodaří a zejména pokud by ve straně po předsednické volbě pokračovali, více méně, osobní rozmíšky nového předsedy a dvou neúspěšných kandidátů, bylo by to pro lidovce politicky smrtelné.

V řadě svých předchozích článků, jsem uváděl svůj názor, možná poněkud nekonformní, ale takový, který by mohl přinést účinné řešení. Mám na mysli povolání Jiřího Čunka do čela strany. J. Čunek se v době svého prvního předsednictví KDU-ČSL utopil ve své kauze. Nic mu však nebylo prokázáno. Vypadá to, že byl obětí policejní a justiční šikany. Netvrdím, že souhlasím s jeho politickými názory, to s ohledem na mé a jeho politické zaměření ani nelze očekávat, ale je to politik, na kterého se lepí úspěch. Napoleon Bonaparte, ať už byl Prvním konzulem Francie anebo později císařem, se při jmenování kohokoliv do vyšší státní či vojenské funkce ptal: „Má ten muž štěstí“? Čunek štěstí má. Je to štěstí podložené tvrdou prací, cílevědomostí a schopností srozumitelně komunikovat s lidmi. Lidé ve Vsetíně i na Zlínsku svému senátorovi a hejtmanovi rozumějí. Minimálně na Moravě by mohl Čunek velmi rychle obnovit dřívější pozice lidové strany v dalších krajích.

Ale možná, že je to jen má chiméra, která je podobnou neúčelnou úvahou, jako když jsem doporučoval sociálním demokratům, aby si do čela své kandidátky postavili v těchto eurovolbách Pavla Teličku. Nemusím Teličku mít rád a je mi jasné, že existuje riziko, že by se s ČSSD dříve nebo později politicky rozešel, ale mohl by nyní straně pomoci. Podle průzkumů je totiž suverénně nejznámější ze všech europoslanců. Nechci se příliš mýlit, ale v čele kandidátní listiny jakési pidistrany, kterou účelově Telička vytvořil, shoří. Uvidíme, jak si povede v eurovolbách sociální demokracie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…