Karel Januška: Spravedlnost i zdroje jsou

25.01.2019 19:26

Naši zákonodárci objevili nevysychající finanční zdroje ze soudních sporů. Pouze je třeba, získané zkušenosti řádně aplikovat.

Karel Januška: Spravedlnost i zdroje jsou
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Stačí, když rozhodnutí soudce respektuje právní předpisy, které vymysleli zákonodárci z doby ČSSR. V rámci kontinuity to potvrdili a vylepšili současní zákonodárci. Ve sporu je třeba dát za pravdu obžalovanému, i když je třeba přistižen s pěti miliony v krabici. Několikanásobné odvolání a rozhodnutí odvolacích soudů dává zaměstnání mnoha advokátům a pomocnému personálu. Ale to je nezpochybnitelný příjem, ze kterého stát získává daně ze mzdy. Sice je to o trochu méně, než vyplatí, ale rozhodně je to příjem, který vylepšuje státní rozpočet. Domnívám se, že pí. Jourová by mohla v EU tuto skutečnost přednést, jako příspěvek ČR k vylepšení rozpočtu celé Unie.

Objevené peníze z obdobných procesů je třeba dát rodičům, kteří jsou povinní živit dvacetileté studenty. (Nedávno bylo nalezeno v baby-boxu dvacetipětileté dítě.)

Z televizního záběru jednání právního výboru v poslanecké sněmovně jsem se dozvěděl, že prezident nasává zkušenosti stykem s občany. To je také třeba zavést ve všech státech EU. Nasáváním zkušeností se přiblížíme ke spravedlivému rozhodování. Kdyby náhodou došlo k válce, tak náš prezident pošle svého kancléře, aby nasál od občanů správný postoj, jak se k problému postavit. Naši zákonodárci a soudci budou nasáté zkušenosti akceptovat a nezklamou. Takové zkušenosti nelze nechat ležet ladem.

Soudcovská unie radí, jak mají soudci rozhodovat nezávisle. Takovou radu je třeba brát vážně. Proč by se mělo rozhodovat pravdivě a nezávisle pouze v ČR, když se rozhoduje jako v ČSSR?? S tím mají občané republiky zkušenosti. Sice pořád stejné, ale demokracie nám pořád dává takové zákonodárce, kteří dokážou z deseti procent obyvatel udělat dlužníky v exekuci.

Vymoženost nepravomocného rozhodnutí soudu je také třeba náležitě rozšířit na celou EU. Já sice pořád žiju v přesvědčení, že nepravomocný rozsudek je takový, proti kterému jeden z účastníků sporu podá odvolání, ale to je v naší justici úplně jinak. Všichni moderátoři a komentátoři okamžitě po vynesení rozsudku prohlašují, že verdikt je nepravomocný. Nevím, jak je to možné, ale takovou vymoženost je třeba zavést v celé EU. Zase do státní pokladny přibudou daně z příjmu patřičných advokátů. Opět zdroj, který je. Možná by se tím urychlilo i řešení brexitu!

Náš prezident je pravdomluvný. Na vlastní oči četl v novinách článek, který napsal novinář Peroutka. Naši soudci a advokáti sami, ani s pomocí jiných, nedokázali článek v novinách objevit. Daně z příjmu advokátů a soudců opět plynou do státní pokladny. Listina základních práv a svobod výslovně přikazuje. „Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno.“ Advokáti a soudci si chrání své jméno, takže nemohli rozhodnout jinak. Tvrzení, že rozhodnutí lze odložit do doby trvání mandátu prezidenta, je nevhodné.

ANO, bude lépe. Je jen otázkou kdy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …