Lukáš Kovanda: Průmysl roste, díky „segmentům 20. století“

07.12.2015 16:38

Průmyslová produkce v říjnu meziročně vzrostla reálně o 3,8 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 6,4 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 1,5 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 6,5 procenta.

Lukáš Kovanda: Průmysl roste, díky „segmentům 20. století“
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Česká republika stále potvrzuje postavení nejprůmyslovější ekonomiky Evropské unie. Pro uveřejnění říjnových čísel k průmyslové produkci je patrné, že srpnový útlum byl – podobně jako loni – jen přechodnou záležitostí.

Takřka pětinový meziroční nárůst výroby v segmentu motorových vozidel a zároveň i v segmentu ostatních dopravních prostředků (což jsou např. železniční lokomotivy a vozový park) je svojí razancí vskutku ojedinělý.

Solidní je opět i meziroční nárůst průmyslových zakázek. Po srpnovém i říjnovém propadu konečně meziročně rostou nejen zahraniční, ale i domácí průmyslové zakázky. To je dalším potvrzením současného výborného stavu tuzemské ekonomiky. Dlouhodobě je problémem českého průmyslu jeho přílišná závislost na "segmentech 20. století", jako jsou auta či lokomotivy. To je však věc, kterou z měsíce na měsíc vyřešit nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…