Martin Červíček: Problémem není jenom vlk, ale také přemnožená černá zvěř

30.08.2020 20:44

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Martin Červíček: Problémem není jenom vlk, ale také přemnožená černá zvěř
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Pondělí
… Rada KHK a za nejvýznamnější body, které jsme projednávali, považuji:
- bezúplatný převod termokamer na 6 domovů pro seniory v našem kraji (Tmavý Důl, Šlechtice, Borohrádek, Černožice, Náchod a Chlumce nad Cidlinou)
- kraj je i v roce 2021 připraven prostřednictvím Programu pro obnovu venkova rozdělit 53 milionů korun, které pomohou starostům obcí na zlepšením infrastruktury menších sídel.
- zapojíme se do projektu Implementace krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji II (I-KAP II), jehož cílem je zvýšení kvality výuky a zlepšení prostředí ve školách prostřednictvím modernizace vzdělávání, efektivnější propojení studia a praxe a podpora rovného přístupu ke vzdělání. Realizace je rozložena do tří let a jeho rozpočet počítá s částkou přes 190 milionů korun. Většinu prostředků pokryjí dotace z evropských fondů.
- schválili jsme poskytnutí investiční dotace za více jak 2,3 milionu pro Městskou nemocnici Dvůr Králové nad Labem na pořízení videokolonoskopu a echokardiografu. Pokud tento záměr podpoří krajští zastupitelé 14. září, dojde k výběru dodavatele na požadované vybavení.
- byli jsme seznámeni se zdravotní koncepcí pro roky 2021-2025, což však nic nemění na nutnosti jejího dalšího dopracování. Oproti minulému volebnímu období tak sice nemáme jenom souhrn čísel a je zde patrná snaha pojmenovat klíčové problémy k řešení pro střednědobé období, ale stále předpokládám další odbornou diskusi bez politikaření těch, kteří doposud nebyli schopni vytvořit opravdu komplexní strategii tím, že by si vše odpracovali ve zdravotnickém prostředí – respektive v rámci dialogu s odborníky. Byl jsem velkým kritikem situace v našem zdravotnictví před dvěma lety, a budu se o vše zajímat nadále, nicméně s touto koncepcí půjde pracovat pouze v případě, pokud bude doplněna o konkrétní opatření a postupy, které mají nastat.
… odpoledne jsem se zabýval stavem našich mostů – respektive řešením těch, u nichž jsme diagnostikou a mostními kontrolami odhalili stav havarijní – např. u mostu ev.č. 2868-1 na silnici číslo III/2868 v obci Železnice, okres Jičín, ev.č. 3173-1 na silnici číslo III/3173 v obci Čermná nad Orlicí, část Číčová, okres Rychnov nad Kněžnou a ev.č. 296-013 na silnici číslo II/296 v obci Velká Úpa, okres Trutnov. (více viz můj úterní příspěvek)

Úterý
…cestou na setkání se zemědělci na Trutnovsku jsem zastavil u jednoho z dlouhodobě problémových míst na silnici přes Libňatov k Maršovu u Úpice až na křižovatku před Hajnice, jejíž rekonstrukci v délce 4,9 km již projektujeme (více viz můj čtvrteční příspěvek).
… a potom už setkání se zástupci sdružení Svobodná, které kromě stejnojmenné obce sdružuje ještě tři další. S představiteli akciové společnosti Havlovice, jejímž hlavním zaměřením je výroba krmných pícnin, chov skotu a výroba mléka, jsme diskutovali o propagaci versus negativní pohledy veřejnosti na zemědělství, přičemž je jasné, že kraj musí informační kampaň k této oblasti podpořit stejně tak, jako konkrétní smysluplné projekty vedoucí k propagaci Královéhradeckého zemědělství. S Karlem Skutilem, majitelem rodinné farmy (je obdivuhodné co zde za 20 let vybudoval) a také členem představenstva OAK Trutnov a místopředsedou myslivecké společnosti Pilníkov v jedné osobě, jsme si povídali především o podmínkách i úskalí chovu hospodářských zvířat a se zástupci Oblastní agrární komory Trutnov, jsme debatovali o tom, jak si lidé - mnohdy díky špatnému mediálnímu výkladu i jisté společenské dehonestaci „profese“ zemědělce – neuvědomují, že největší vztah k půdě mají právě oni a jejich primární snahou tedy je, být na ni dobrými hospodáři.‍ Řešili jsme také problémy s KRNAP, kdy na horách nejprve nesměla pomalu žádná zvěř být a dnes už tam jsou naopak žádoucí celé chovy, a to s podporou z dotačních programů, jejichž cílem je zlepšení botaniky v horském prostředí. Nemohli jsme se vyhnout problému s vlky, kteří jsou z pohledu současné legislativy za každou cenu chráněni bez ohledu na zvyšující se neregulovaný počet a podmínky jejich volného pohybu, což ovšem bude mít za následek, že zemědělci budou nuceni své chovy z hor stahovat a louky i pastviny budou opět zarůstat. Problémem však není jenom vlk, ale také přemnožená černá zvěř. Všechny škody s těmito problémy spojené však náhrady nebo pojistné plnění ani dotace nevyřeší. Zemědělci, a myslím, že i ostatní rozumná část společnosti, volá po ochraně zvěře, která však bude mít svá jasná pravidla, a jedním krokem k tomu může být nepochybně i přijetí mysliveckého zákona. Odpovídal jsem i na dotazy týkající se dopravní problematiky.

Středa
… den jsem zahájil likvidací – resp. vyřízením papírové haldy na svém stole, potom jsem navštívil veletrh KOBIT v Jičíne (viz můj středeční příspěvek) a večer jsem se zúčastnil zahajovacího koncertu třetího ročníku Farmářského filmového léta, pořádaného Tomášem Ekrtem z EKO Farmy Bílý Dvůr (opět viz můj další středeční příspěvek)

Čtvrtek
…hned po ránu jsem si přečet: https://echo24.cz/…/duchodci-maji-brat-i-pristi-rok-mene-ne…
 ‍O účelu jednorázového podivně odůvodňovaného rouškovného pro seniory asi bylo řečeno už dost a je zcela zřejmý. Nicméně sotva zakryje absenci důchodové reformy, která je však nezbytná zejména pro budoucí generace seniorů!
… odpovídal jsem na dotazy redaktorů ČT a ČRo, týkajících se zhodnocení uplynulého, a vizí pro nadcházející volební období
…na KÚ KHK jsme jednali o rozpočtu v tomto roce v oblasti dopravy, respektive o tom, jak se vyvíjí náklady ve veřejné dopravě, popřípadě čerpání investic při opravách silnic. Operativně, na základě vyhodnoceného stavu, jsem rozhodl, že díky úsporám opravíme?? např. i zbývající část cca 500 m silnice směrem na Vítěznou od Kocbeře.
…čekala mne ještě agenda nejvíce zaměřená na další jednání při hledání železničních dopravců?? pro provozování dopravy od konce roku 2021. Také plánuji další jednání s autobusovými dopravci, abychom společně, přes výpadky v příjmech z období plošných opatření ke koronavirové situaci, vše do konce roku zvládli, - a není to jen o problému financování.
… v náchodské senátní kanceláři jsem diskutoval s několika mladými lidmi, zajímajícími se o veřejný život v Náchodě o jeho budoucím rozvoji, především v oblasti dopravní infrastruktury, sportu a zaměstnanosti.

Pátek
…hned z rána diskuse s představiteli fotbalového prostředí o hledání partnera FK Hradec Králové a o stavu přípravy výstavby fotbalového stadionu. Je zjevné, že je mnoho těch, kterým není jedno již do očí bijící absence 1. fotbalové ligy v našem regionu. Jinak řečeno, nesmí se jen čekat na výstavbu nového stadionu a v tomto ohledu jsem, - budu-li o to požádán, připraven pomoci.
…Představenstvo ÚDRŽBY SILNIC Královéhradeckého kraje a.s. a standardní projednávání hospodaření, průběhu letní údržby, připravenosti na zimu, a nakonec i příjemné rozhodování o odměnách pro zaměstnance.
…návštěva Libčan a Hořic zejména kvůli dopravní infrastruktuře - například v Libčanech jsme se starostou probrali přípravu rekonstrukce silnice III/32329 v délce 1230 m včetně průtahů obcí, v Hořících jsem kromě připravovaných oprav silnic v okolí chtěl pro následující jednání na ŘSD vidět na vlastní oči dopravní komplikace, které vznikají díky pracím na silnici I. třídy z HK směrem na Jičín a způsobují mimo jiné i enormní zátěž krajských silnic (zejména při snaze tranzitní dopravy tyto úseky objíždět).

Sobota, neděle
… ‍konec prázdnin s sebou přináší nejenom nákupy školních pomůcek a výměnu oblečení, ze kterého děti přes prázdniny záhadně vyrostly, ale také řadu zajímavých akcí. Na sobotní dopoledne jsem přijal pozvání na Rally Show  uspořádané na letišti v Hradci Králové, které jsem poskytl i osobní záštitu a byla příležitostí setkat se i jinak než v senátu s kolegou Raduanem Nwelatim a jeho synem – závodníkem (více viz můj sobotní příspěvek).
…také jsem se zastavil v Holohlavech u příležitosti otevření sportovního hřiště a přilehlého areálu nejen pro sportovní vyžití dětí. Díky malým šikovným klukům jsem si připomněl období, kdy jsem sám hrál závodně fotbal, a tak trochu jim záviděl umělou trávu, která je oproti škváře z mých vzpomínek jako měkký koberec.
…v obci Suchovršice jsem se byl podívat na novou lávku přes řeku, která mimo jiné převádí i cyklostezku ‍na druhý břeh přes jednu z nejzatíženějších silnic I. třídy směrem na Trutnov. Královéhradecký kraj přispěl na stavbu částkou ve výši skoro 6 mil. korun, neboť jsem kolegy přesvědčil o tom, abychom tomuto miniregionu, který je dotčen neustálými rekonstrukcemi a objízdnými trasami, pomohli alespoň v jiné formě s rozvojem k dobrému žití v obci.
…a sobotní „turné“ jsem zakončil na dvou tradičních rozloučeních s létem – nejprve v Novém městě nad Metují a potom i u nás ve Vysokově. Všudypřítomná dobrá nálada a příjemná atmosféra byla dobrým prostorem pro povídání všeho druhu včetně politiky, ale nejlepší na tom všem byla možnost se zastavit a pozorovat děti, které se živelně zapojovaly do všech připravených atrakcí s pocitem, že pro ně den ani se zapadajícím sluncem nekončí.
...neděli jsem věnoval odpočinku s rodinou, návštěvě dožínek V Třebešově a přípravě na nový týden, do kterého vám přeji co nejméně chaosu, dětem příjemné vykročení do škol po letošních extra dlouhých „prázdninách“, a všem ještě hodně příjemných okamžiků doznívajícího léta.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…