Michal Šebek: Chování vládní koalice je na hlavu – slibuje peníze, pak to ruší...

29.03.2019 8:39

Chování vládní koalice, které předvádí poslední dobou, připomíná chaos, zmatek a chvílemi snad i komediální vystoupení. Ostatně nejlépe to ilustrují následující příklady.

Michal Šebek: Chování vládní koalice je na hlavu – slibuje peníze, pak to ruší...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Konkrétně hnutí ANO slibovalo před několika dny navýšení důchodů o 900 korun, kdy od tohoto nápadu následně upustilo s tím, že zvýšení důchodů, které už jejich předseda Andrej Babiš tak vesele mediálně avizoval, se bude řešit až na dalším jednání vlády. Rozhodnutí o navýšení se tak opět posouvá na jiný termín, ačkoliv to vypadalo, že čeští senioři už mají peníze téměř ve svých kapsách. Podobně se zachoval také jejich koaliční partner, konkrétně ČSSD, jejichž ministryně práce a sociálních věcí Maláčová již na konci loňského roku naslibovala českým rodičům zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny děti do čtyř let věku. Na letošní březnové koaliční radě ovšem došlo k zajímavému jevu – ČSSD od toho svého nápadu couvla a přišla s kompromisem, že to dostanou jen nově narozené děti, které se narodí počínaje dnem 1. ledna 2020. Nevole rodičů, kteří se cítili být podvedeni, nedala na sebe dlouho čekat. Ministryně to na sociálních sítích odnesla se vší parádou. Aby toho nebylo málo, do toho všeho se navíc přimotala ještě ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO, která byla právě ministryní Maláčovou obviněna, že údajně to byla ona, kdo špatně spočítal rozpočet a vyšlo najevo, že díky tomu nelze plošně přidat rodičům dětí, jak socialisté původně chtěli. Tím však výčet vládní taškařice a téhle komedie zdaleka nekončí. Nově se objevuje další problém na obzoru. Ten se nyní týká českých učitelů, kterým by se mělo údajně také něco přidat. I tady to ovšem vypadá, že z toho plánu jaksi nejspíše sejde a kantoři ´utřou nos´. Teď už jen chybí, aby se začalo povídat i o přidání doktorům…

Co se stalo, že najednou vládní politici tak rázně brzdí v onom populistickém rozdávání peněz všude? Že by se koaliční politici najednou vzpamatovali a třeba jim došlo, že státní kasička, o níž stále dokola vykládají, jak se dobře plní, je totálně na suchu a oni vážně neví, co s tím dělat? Nebo je za jejich podivným a chaotickým počínáním, nad nímž snad už každý musí nevěřícně kroutit hlavou a klepat si na čelo, něco jiného? Kdo ví?

Ekonomika a firmy začínají zpomalovat, hrozí propouštění. Že by se přece jen blížila další recese?

Je pozoruhodné, že od loňského roku oznámilo několik zahraničních firem, jež působí na českém trhu, problémy. Příkladem může být třeba společnost Hella Autotechnik v Mohelnici, která už na konci loňského roku hlasitě avizovala, že bude propouštět agenturní zaměstnance. Po nich by měli na řadu přijít kmenoví, jichž se některých také zbaví. Propouštění se mělo týkat zhruba 600 lidí. Zdaleka to však není jediná zahraniční montovna, která má docela problémy. Mezi další postižené se zařadila také mohelnická společnost Siemens. I ta v posledním čtvrtletí loňského roku údajně zrušila několik desítek pracovních míst. Obě z těchto firem se zabývají dodávkou komponentů do automobilového průmyslu. Není tajemstvím, že Česko je automobilovou velmocí, které je poměrně dost závislé na německé ekonomice. Když ta začne pokulhávat, poznáme to takřka okamžitě. Ostatně ve čtvrtek 28. března oznámily také České aerolinie (ČSA), že budou propouštět. Majitelem ČSA je z velké části společnost Smartwings. O pracovní místa by tak mohlo přijít zhruba 60 zaměstnanců, mezi nimiž nechybí palubní stewardi. Ostatně to není tak dávno, kdy také společnost Pilsen Steel ohlásila, že požádá o uvalení insolvence. Firma má zhruba 650 zaměstnanců, kteří budou muset vystačit se 75 procenty mzdy. Zatím ji ještě pobírají.

Problémy s propouštěním se tak týkají především zahraničních firem, které působí v Česku. Z velké části stojí za propouštěním zaměstnanců nárůst mezd a úbytek zakázek, případně strach. Pro mnohé zahraniční firmy se tak Česko nyní pozvolna stává neatraktivní zemí. Zkrátka a dobře, zahraničním firmám se vyplatilo působit v Česku, neboť kde jinde by našli podobně levnou pracovní sílu. Nyní to však vypadá, že vše bude jinak. Mnoho firem začíná ´škrtit klapky´ i na úkor toho, že budou muset propouštět.

V Německu už to vře! Ford propustí 5000 zaměstnanců, některé firmy dluží českým dodavatelům

Ostatně problém propouštění se netýká jen nás. Ono je to fakticky v celé Evropě už pěkně napnuté. Německo se blíží recesi bleskovým tempem, Itálie už v recesi nějaký ten pátek je. Někteří němečtí klienti, pro které pracují české firmy, dluží za služby. Taková je prostě situace.

Podle všeho se situace na německém trhu bude v blízkém budoucnu ještě více komplikovat a dramatizovat. Americká firma Ford, jejíž vlastník vydělává 17,1 milionů dolarů ročně, hlásí, že bude v Evropě propouštět. Podle všeho by se to mělo týkat až pěti tisíc zaměstnanců.

Za vším je snížení čínské spotřeby a obchodní válka mezi Čínou a USA. Hrozba tvrdého Brexitu může vše jen zhoršit

Mezi nejčastější důvody ztráty dynamiky českého průmyslu, která trvá už skoro rok, patří výrazné zpomalení Číny, především tamní spotřeby a nastupující pokles německého průmyslu. Ten již v lednu letošního roku vykazoval zhoršení provozních podmínek za období posledních čtyř let. Za nepříznivým vývojem v Číně tak stojí zejména špatná politika – obchodní válka mezi jimi a USA. Ta vnáší velkou nejistotu do světového obchodu, kdy čínskému a dalším spotřebitelům, mezi nimiž nechybí třeba německý a český průmyslník, bere vítr z plachet. Situaci zhoršuje také hrozba tvrdého Brexitu, kdy se podnikatelé a investoři bojí možných důsledků, na základě nichž omezují své výdaje na investice.

Bude se opakovat řecký model? To je ve hvězdách, kdo to ví?

Pokud by došlo k ekonomické krizi, jejíž nástup svět pocítil v roce 2008, situace by nemusela být až tak veselá, jak si můžeme malovat. Mnoho evropských států už dnes funguje tak, že jejich rozpočty jsou doslova napnuté jak struna od kytary. S nástupem silnější recese a ekonomické krize by to byla téměř pohroma. Ekonomika mnoha států by to nejspíš neustála.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.