Miroslav Kulhavý: Chce Magda Vášáryová vyvolat národnostní třenici?

17.01.2018 7:33

Paní Vášáryová, ve které hazardní jedové chýši bývalého vlastníka, pana Horáčka, kterého jste podporovala, jste nerozumným sázením prohrála své zkušenosti z diplomacie? Takto plytce a trapně vystartovat po Zemanovi za kritiku Dubčeka je kontraproduktivní; zvláště když se zaštiťujete celým Slovenskem. Kdo Vám dal k tomu hlas? Už se mně ozvali přátelé ze Slovenska s tím, že Vás doma pro to vítání migrantů moc neberou a že za většinu určitě nemluvíte.

Miroslav Kulhavý: Chce Magda Vášáryová vyvolat národnostní třenici?
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Magdaléna Vášáryová, diplomatka, exposlankyně NR SR

Není to teď v módě se bavit o Dubčekovi, ale osmašedesátníci si nechtějí připustit, že to s ním podělali všichni. Pravicoví političtí analfabeti vyřvávali do světa o vystoupení z Varšavské smlouvy, z RVHP, káleli na SSSR všechnu špínu (m.j. však často pravdivou), ale nedomýšleli, jak se musí zachovat stalinista Brežněv, aby neztratil i doma svou tvář. Nikdo je neokřikl, že to celé kazí. Celému procesu chyběla taktika a strategie a to měli na starost lidé kolem Dubčeka a samozřejmě nejvíc on sám. Dle chování a vyjadřování lze soudit, že to byl hodný člověk (a dle lidí, kteří jej znali, to bude pravda), ale to je na tehdy 1. občana, který má v rukou budoucnost státu, málo.

Hrdinou se nestal tím, že byl zvolen jako kompromis při hašteření mezi dvěma křídly ÚV KSČ; Moskva jeho zvolení požehnala i pro jeho dřívější studia u nich. Stát se hrdinou mohl spolu s ostatními, kdyby v Moskvě nepodepsal. Avšak vlastní chyby od ledna 1968 jej u moskevského stolu dohnaly a oni je nedovedl překročit. A hrdinou nebyl ani po návratu, kdy se stavěl do pozice, že něco spolu s ostatními zachránil. Už věděl, co přijde. Proto má Zeman při hodnocení jeho chování 100% pravdu.

Slovensko neprožívalo obrodný proces tak intenzivně, ale silně uvítalo, že se jejich krajan stal generálním tajemníkem KSČ a při pohledu z pozdějších let je zřejmé jediné; příliš si někteří jeho osobu idealizovali. Realistické hodnocení nepřinesl ani 89. rok, protože byl Dubček (při jeho vehementních snahách se opět prosadit) zapojen do procesu t.z. sametové revoluce. Některým to idealizování jeho osoby vydrželo do dneška a mezi ně, pokud to není její protizemanovský kalkul, patří (osaměle) pohoršená paní Vášáryová.

Horáček leze Drahošovi do pozadí (viz přenechané bilbordy) a tak je na místě důvodně předpokládat, že jeho diplomatická poradkyně bude i nadále na jedné lodi s ním. Pak se ovšem výkřiky Vášáryové jeví v jiném světle a napadá mě řada expresiv, jak toto její účelové zneužití česko-slovenských vztahů ohodnotit. Ale něco musím říci, nebo se mně z těch jejich keců udělá nevolno: „Magdičko, zůstaň si u těch svých migračně- vítajících proklamací; Slováci Tě (ne)budou za to milovat a nech na českém občanovi rozhodnutí, jakého chtějí mít prezidenta. Tvoje rady opravdu nepotřebujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…