Obyvatelé pražské Hudečkovy 1: Zeleně na pozemku pod našimi okny si vážíme

07.02.2014 8:15

Prohlášení k tvrzením o údajně neudržitelné situaci na pozemcích bývalé zahrady mateřské školy v Hudečkově ulici (pozemky parc. č. 884 a 887), jejím využívání bezdomovci a dalším skutečnostem.

Obyvatelé pražské Hudečkovy 1: Zeleně na pozemku pod našimi okny si vážíme
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 4

My, níže podepsaní vlastníci a obyvatelé příslušných bytových jednotek nacházejících se v bytovém domě Hudečkova, na adrese Hudečkova 2036/1a, 1b, 1c, 140 00 Praha 4, tímto

činíme následující prohlášení:

  1. Bytový dům, ve kterém se nacházejí naše byty, se nachází přímo naproti pozemkům bývalé zahrady mateřské školy v Hudečkově ulici (pozemky parc. č. 884 a 887) („Pozemek“), tj. tento Pozemek se nachází přímo pod okny bytů našeho bytového domu. Jsme proto přesvědčeni, že jsme plně povoláni k tomu, abychom se k situaci na Pozemku vyjádřili.
  2. Občanskými sdruženími účastnícími se správního řízení o povolení k vykácení stromů na Pozemku jsme byli informováni o tom, že pro účely uvedeného správního řízení je či bylo Odborem dopravy a životního prostředí ÚMČ Praha 4 a rovněž Odborem životního prostředí MHMP tvrzeno mj. následující:
  3. stávající situace na Pozemku je do budoucna údajně neudržitelná;
  4. na Pozemku a v jeho okolí se údajně šíří zaplevelení;
  5. v křovinách na Pozemku jsou odpadky;
  6. Pozemek je údajně využíván bezdomovci; a
  7. ze stromů na Pozemku údajně dochází k pádu větví.

Dále rozumíme, že uvedené orgány též tvrdí, že jedině trvalá stavba na Pozemku umožní konečné využití území a zabránění ve zhoršování stavu Pozemku, udrží pořádek v lokalitě a zvýší bezpečnost v okolí.

  1. S ohledem na skutečnost, že v příslušných bytech v bytovém domě nacházejícím se přímo naproti uvedenému Pozemku bydlíme, uvádíme, že uvedená tvrzení nejsou dle našeho názoru a každodenních zkušeností v souladu se skutečností. K tomuto uvádíme zejména následující:
  2. Pozemek není a dle našich zkušeností a vědomosti ani v minulosti nebyl využíván bezdomovci. O takových osobách na uvedených pozemcích nám není nic známo (v žádném případě si nejsme vědomi, že by Pozemek byl údajně „často“ využíván lidmi bez domova, nebo jakýmikoliv jinými „sociálně nepřizpůsobivými“ či svému okolí nebezpečnými osobami);
  3. V žádném případě tedy Pozemek nevnímáme jako bezpečnostní riziko – např. v našem domě nedošlo (dle naší vědomosti) v posledních několika letech k žádné nekalé činnosti nebo např. vandalismu, tj. ke skutečnostem, ke kterým by při přítomnosti uvedených „sociálně nepřizpůsobivých osob“ jistě jinak došlo;
  4. Pozemek rovněž neslouží jako skládka (Pozemek je ohrazen plotem a veřejnosti je bohužel nepřístupný a v žádném případě jsme nezpozorovali, že by Pozemek byl využíván k ukládání odpadků);
  5. Pokud se Pozemek může jevit jako částečně neudržován (např. nepravidelně sekaná tráva a udržované stromy), je to způsobeno dle našeho názoru zejména nedostatečným zájmem příslušných orgánů Prahy 4 o údržbu Pozemku. Uvedený stav je bohužel též způsoben znepřístupněním Pozemku široké veřejnosti (Pozemek je ohrazen), kdy my ani jiná veřejnost Pozemek nemůže využívat jako zeleň, která je v okolí bohužel nedostatečná.
  6. Stav na Pozemku navíc nelze považovat za nijak zásadně odlišný a horší ve srovnání s jinými veřejně přístupnými lokalitami, které jsou zasaženy případnými odpadky, nedopalky cigaret, náletovými dřevinami apod. často v mnohem větším rozsahu (viz např. ostrůvky a keřové záhony v nedaleké ulici Antala Staška a řada podobných lokalit v okolí). Případné nedostatky s údržbou zeleně pak jistě nelze řešit vykácením zeleně a zastavěním prostoru a asfaltem.
  7. Tvrzení o nutnosti zastavění Pozemku z důvodů, aby bylo zabráněno zhoršování údajně neuspokojivé situace a aby byl „v lokalitě nastolen pořádek a bezpečí“, tedy považujeme za nesmyslné, nepravdivé a účelové.
  8. Závěrem pak zdůrazňujeme, že bohaté stromové a keřové zeleně na Pozemku pod svými okny si vážíme a naopak bychom přivítali její další rozšíření (nikoliv zničení). Jedním z důležitých důvodů, které nás před cca 6 lety vedly k rozhodnutí o zakoupení bytů v bytovém domě přímo naproti Pozemku, byla mj. i přítomnost zeleně v bezprostředním okolí domu a přímý výhled z našich bytů do rozlehlé zahrady uvedeného Pozemku. Nebylo nám nikdy známo, že by takováto rozsáhlá zeleň měla být někdy zničena a vykácena.

Případné vykácení stromů a zeleně by se podstatně dotklo kvality našeho bydlení v našich bytech. Vykácení zahrady by pak samozřejmě mělo nezanedbatelný dopad i na hodnotu našich bytů, jehož pořízení bylo pro řadu z nás velmi nákladné.

S nepravdivými a účelovými tvrzeními, která by měla ospravedlnit nenávratné zničení uvedené zeleně na Pozemku, proto zásadním způsobem nesouhlasíme a jsme pro ní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O protificovské nenávisti

15:22 Petr Hampl: O protificovské nenávisti

Denní glosy Petra Hampla.