Petr Hampl: O redaktorech, tajných agentech a analyticích

03.12.2022 9:32 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O redaktorech, tajných agentech a analyticích
Foto: Archiv PH
Popisek: Sociolog Petr Hampl

Máme tu zajímavý fenomén. Novinové články, kde zdrojem informace je tajná služba. Skoro to vypadá, že tajní agenti tráví většinu času tím, že obcházejí redakce, aby vyslepičili všechno, co vědí.

Třeba britská tajná služba každých pár týdnů vypátrá, že Rusku dojde během pár dnů munice. A pokaždé to nepoužije jako podklady pro nějakou svou akci, nýbrž udělá z toho novinové články.

Je to propagandistická tajná zbraň zvlášť užitečná v posledních týdnech, kdy téměř denně najdeme ve velkém tisku články o tom, že kapacita západních zbrojovek je nedostatečná, zbrojní a muniční sklady se vyprazdňují a už není co na Ukrajinu posílat. I západní výcvikové kapacity jsou nedostatečné. Když to ze všech článků posčítáte, nejsou USA a Evropa dohromady schopny vycvičit více než 50 tisíc ukrajinských vojáků ročně.  To je méně, než o kolik přišly ukrajinské jednotky NATO za samotný říjen.

Co s tím? Není čas na mír? Kdepak. Britská tajná služba dojde ke zjištění, že tentokrát už Rusům všechno opravdu dochází. A prý ani není schopné ty beztak nedostatečné zásoby dostávat na frontu, mají problémy s nakládkou a tak. A honem s ním do novin! A přečtou si to prestižní analytici, zopakují to ve svých analýzách, gaučoví válečníci si to spokojeně přečtou a mohou zase zasednout k obrazovkám počítačů a užívat si radosti za zabíjení. Není to skvělé?

K čemu je tedy analytik? Správně, aby nám řekl to, co chceme slyšet.

To je odpověď na včerejší Vidlákův článek.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …