Petr Hartman: Armáda má dostat více peněz

13.09.2014 11:12

Vládní koalice slíbila, že zastaví omezování armádních výdajů. Hodlá je naopak postupně zvyšovat. Do roku 2020 by se měly dostat na úroveň 1,4 procenta hrubého domácího produktu.

Petr Hartman: Armáda má dostat více peněz
Foto: Archiv
Popisek: Aktivní zálohy AČR

V souvislosti s krizí na Ukrajině a pochopením toho, že vojenský konflikt se nemusí vyhnout ani střední a západní Evropě, to není překvapivá změna pohledu na armádní financování. Tuzemští politici si snad v těchto dnech naplno uvědomili, že je Česká republika součástí NATO.

Má-li tato organizace zajišťovat kolektivní obranu, musí její členské země mít akceschopnou armádu, která je k tomu schopna přispět. Bez peněz to logicky nejde. Jejich nedostatek neumožňuje udržet v jejich řadách kvalitní lidi a zajistit jim dlouhodobě pořádný výcvik a požadavkům doby odpovídající výzbroj a výstroj.

Ostatně vedení armády připouští, že v současné době není schopna stoprocentně plnit všechny povinnosti. K tomu, aby se dostala k optimálnímu stavu, se jí nedostává vojáků, munice, náhradních dílů a v neposlední řadě financí na modernizaci techniky. Nedojde-li během schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok k nějakým změnám, potom by se armádní rozpočet měl zvýšit zhruba o dvě miliardy. To by mělo pomoci obléknout do uniformy stovky nováčků a zlepšit zabezpečení vojáků.

Otázkou zůstává, zda v následujících letech nebude muset armáda zase propouštět? Urovná-li se krize na Ukrajině a klesne-li bezpečností riziko v Evropě, mohou politici na sliby rychle zapomenout. V armádních výdajích se jim zatím relativně snadno škrtalo. 

Problematické miliardové zakázky typu obrněných transportérů Pandur vyvolávaly ve veřejnosti dojem, že armáda špatně hospodaří a peníze mizí v černé díře korupce. Proto razantní škrty v jejím rozpočtu nevzbudily v minulosti negativní reakce. Naopak v době ekonomické krize se tyto úspory přímo nabízely.

Problematické zacházení s armádními penězi zároveň může dokazovat, že v některých případech není nejdůležitější celkový objem financí, ale to, jak se s ním naloží. 

Dokáže-li současné vedení ministerstva obrany s miliardami zacházet smysluplně, mohla by se česká armáda dostat do lepší kondice.

Pak by nemuselo tolik vadit, že dodržení slibu o postupném navyšování vojenského rozpočtu na úroveň téměř jednoho a půl procenta v roce 2020 stejně nebude znamenat splnění závazku vůči NATO. Podle něj mají být totiž armádní výdaje minimálně na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu. Této hranice dosáhla Česká republika naposledy v roce 2005.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …