Petr Paulczynski: Prezident s charismatem mokrého hadru

02.11.2011 14:03

V souvislosti s první veřejnou nominací na prezidenta ČR se rozvinula debata o nástupci Václava Klause.

Petr Paulczynski: Prezident s charismatem mokrého hadru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

O tom, že TOP09 navržený kandidát není mým šálkem kávy jsem si zablogoval o dva blogy níže. V souvislosti se summitem EU, o rozdávání peněz zápalné lahve vrhajícím Řekům, jsem narazil mezi účastníky na foto muže který se honosí titulem prezidenta EU. To je vážení teprve charizmatická osobnost, o němž se britský poslanec europarlamentu Nigel Farage prohlásil, že má charisma mokrého hadru a připomíná bankovního úředníčka. No proti tomuto pánovi je naše kníže lev salonů, byť lev občas pospávající.

Herman Van Rompuy byl necelý rok belgickým premiérem. Po přijetí Lisabonské smlouvy byl tento neznámý politik zvolen za prvního evropského prezidenta. Ale pozor! Rompuy je pravidelným účastníkem tajných elitářských setkání skupiny Bilderberg Group. Po svém jmenování v Evropském parlamentu dokonce ohlašoval příchod Nového světového řádu.

Přitom na rozdíl od národních prezidentů ho nikdo nevolil. Tuto nadbytečnou funkci prezidenta unie (předsedy Evropské rady) vytvořila Lisabonská smlouva. Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy nemá téměř žádné pravomoci, avšak Evropany bude stát více peněz, než kolik stojí Američany jejich prezident, který rozhoduje téměř o všem. Nula Van Rompuy je placen lépe než Obama a vyjde evropské daňové poplatníky na 900 milionů korun. Z toho největší díl padá na stavbu a vybavení jeho nového sídla - v přepočtu 750 milionů korun. Zbytek pohltí výdaje na provoz úřadu, platy jeho zaměstnanců a plat samotného prezidenta.

Rompuy bude pobírat v přepočtu 8,1 milionu korun ročně (675 000 korun měsíčně), zatímco částka v korunách, kterou za rok vydělá Barack Obama, je 7,4 milionu.

Podle News of the World unijní rozpočet pamatuje 39 miliony korun na cestovní a jiné služební výdaje unijního prezidenta.

Stephen Booth ze skupiny Open Europe, která kritizuje plýtvání v institucích Evropské unie, k tomu lakonicky poznamenal: "Tak tohle překračuje všechny meze."

Takže když to vezmu kolem a kolem, musím říci, že ve světle zjištěných fakt by kritizovaná nominace našeho knížete byla proti popsanému mokrému hadru ještě docela dobrou volbou.

P.S. Akorát jsem v tom řeckém euromumraji nějak postrádal vyjádření pana europrezidenta. Protože skutečnými vládci EU jsou Merkelová se Sarkozym. A tak to chodí v té naší EU. Její současná situace mi chtě-nechtě připomíná ono Saturninovo " co to bude ví bůch. A byl." A až ten výbuch nastane, nebude nic platný ani muž s charismatem mokrého hadru. A na Hradě se bude potutelně pod vousy usmívat Václav Klaus, na jehož slova jako obvykle zase dojde.

Psáno pro blog.iDnes.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Paulczynski.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …