Přemysl Votava: Che Guevara probudil Latinskou Ameriku

14.06.2018 8:59

Jeho jméno i dnes vyvolává u jedněch naději, u druhých strach, až hrůzu. Je dějinnou skutečností, že Che Guevara, se stal symbolem revolty národů třetího světa, proti politice USA. Měl svůj sen, proto chtěl zásadně změnit svět. Na rozdíl od jiných, viděl skutečný život v Latinské Americe. Viděl bídu a nespravedlnost.

Přemysl Votava: Che Guevara probudil Latinskou Ameriku
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

V těchto dnech si připomínáme 90.výročí jeho narození. Narodil se v Argentině, tam vystudoval lékařství. Jeho životní cesta, však šla jiným směrem, svůj osud spojil s cestou revoluce.  V roce 1959 stál u zrodu vítězné kubánské revoluce. Ta zásadně  změnila, jak politicky, tak i sociálně celou Latinskou Ameriku. Příklad Kuby ukázal cestu k politické a ekonomické spravedlnosti i dalším státům Latinské Ameriky, Afriky, Asie.

Revoluční Kuba, byla  prvním státem Latinské Ameriky, který se vzepřel Spojeným státům americkým. Latinská Amerika byla do té doby jen záhumenkem USA. Teprve s vítězstvím kubánské revoluce v roce 1959 přišla do Latinské Ameriky zásadní změna. I přes mnohé pokusy, včetně intervence USA v roce 1961, si Kuba svou samostatnost uhájila. Che Guevara se stal  představitelem revoluční Kuby. Několikrát navštívil i Československo.

Osudem Che Guevary bylo to, že chtěl ještě více změnit svět. Jeho tragická smrt, v bolivijských horách v říjnu 1967, ukončila jeho vizi o revolučních změnách v celé Latinské Americe. Přesto jeho odvaha budí úctu, vstoupila do dějin Latinské Ameriky.

V roce 2016 na Kubu přiletěl tehdejší prezident USA Obama, svou cestou přiznal neúspěch politiky USA vůči Kubě. Sen Che Guevary se naplnil. Kuba zvítězila.

Trička s Che Guevarou jsou stále v kurzu. Che Guevara se stal vzorem pro mladou generaci. Dokázal je oslovit. Guevara i dnes dává mnohým naději a vizi o spravedlivém světě.

Kuba si svou samostatnost uhájila. Dala vzor i ostatním. U začátku této cesty stál Ernesto Che Guevara.

Přemysl Votava
(Národní socialisté)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…