Jan Ziegler: Komunistická Kuba vyvážela teroristy do celého světa

23.04.2018 20:01

Pardon, „bojovníky za svobodu.“ Je pokrytectví, když se USA vyčítá vývoz demokracie a taktně se mlčí o tom, že Kubánci dělali to samé. Přitom jejich vývoz socialistické revoluce znamenal smrt milionů lidí.

Jan Ziegler: Komunistická Kuba vyvážela teroristy do celého světa
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Kuba je klasickým komunistickým státem se všemi jeho neduhy včetně potlačování opozice a zavírání lidí do vězení za nepohodlné názory. Není žádný důvod k jejímu velebení, tak, jak nedávno předvedl kolega bloger Láďa Větvička. Dovolil bych si také připomenout, že bývalý kubánský komunistický vůdce Fidel Castro velmi razantně hájil agresi Sovětského svazu a jeho satelitů v Československu v srpnu 1968.

Je nutné si také připomínat, že Kuba začala s vývozem socialismu hned krátce po svém založení. Velkou roli v tom hrál blízký Castrův spolupracovník Ernesto Che Guevara, který na Kubě založil první koncentrační tábor. Bez jakýchkoliv ekonomických znalostí se rovněž stal ředitelem centrální banky, kterou přivedl na mizinu. Guevara byl také fanatickým přívržencem exportu kubánské rudé diktatury do dalších zemí. Působil mimo jiné v Alžírsku a Kongu, nakonec se v čele skupiny teroristů vydal v roce 1967 zavádět socialismus do Bolívie, kde byl zajat a po právu popraven. Podporu místních rolníků, za které údajně bojoval, si nezískal ani náhodou. Che Guevara nebyl žádným romantickým hrdinou, jak o něm sní levicoví poblouzněnci, ale vrahem a zločincem.

Kuba se také aktivně vměšovala do vnitřních záležitostí dalších a zvláště afrických zemí např. Angoly a Etiopie, kde socialistické experimenty a občanské války zavinily smrti více než půldruhého milionu lidí. Kubánští žoldáci často bojovali v zahraničí.

Ano Spojené státy americké nejsou dokonalou zemí a některé jejich zahraniční intervence si zaslouží kritiku. Jestliže však Američanům tady jistí diskutéři vyčítají vývoz demokracie, tak v případě Kuby a jejich agrese proti suverénním státům mlčí a naopak ji velebí jako úžasnou zemí plnou usměvavých lidí. To zcela připomíná glorifikaci Sovětského svazu pomatenými rudými intelektuály, kteří v třicátých letech minulého století blouznili o zemi plné radostných a pracovitých lidí, přičemž jaksi přehlíželi tamní brutální masové represe a hladomory.

Ovšem ani nekritické levičácké lhaní nemůže zapřít skutečnost, že Kuba masívně exportovala socialismus do zemí, pro které se absolutně nehodil.

Doporučená literatura

Kolektiv autorů, Černá kniha komunismu, díl II.
Paul Johnson, Dějiny 20. století

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…