Socialistická Venezuela se mění v brutální diktaturu, říkají Češi, kteří odtamtud prchají

18.04.2018 16:57

Do České republiky se vracejí krajané z Venezuely. Ministerstvo vnitra, které přesídlování zajišťuje, je podle zjištění ČTK v kontaktu s několika rodinami, jež se chtějí vrátit. Přibližně 30 lidí už je v České republice. Češi opouštějí Venezuelu kvůli špatné ekonomické situaci země i politickému útlaku, řekli ČTK zástupci tamní krajanské komunity.

Socialistická Venezuela se mění v brutální diktaturu, říkají Češi, kteří odtamtud prchají
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

O pomoc s návratem požádali i český Senát, který nedávno přijal usnesení, jímž vyzval vládu k tomu, aby se situací začala zabývat.

„Ministerstvo vnitra je v kontaktu s deseti rodinami (cca 30 lidmi), kteří již žijí v ČR, a s několika rodinami, jež své přesídlení do ČR zvažují,“ napsala ČTK mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá. Program přesídlování, který umožňuje krajanům návrat, funguje od roku 2015. Využívají ho zejména příslušníci české komunity na Ukrajině, ale je otevřený pro krajany z celého světa.

„Příslušníkům českých menšin, zejména lidem z ohrožených oblastí, je v rámci programu poskytována především pomoc při zajištění pobytových oprávnění na území ČR, při komunikaci s úřady, s hledáním bydlení a pracovního uplatnění atd.,“ dodala Malá. Při zařazení do programu je posuzována i bezpečnostní situace v zemi, odkud žádost přichází.

Obyvatelstvo trpí hladem i nedostatkem léků

Podle Čechů, kteří žijí ve Venezuele, tamní vláda zavádí totalitní praktiky. „V případě Venezuely je to brutální represe ze strany totalitního režimu, který již několikrát porušil národní ústavu,“ řekl ČTK představitel krajanské komunity, který nechce být s ohledem na svou bezpečnost jmenován. „Každý den činí vláda větší represe, větší násilí a větší porušování lidských práv. Každý den je obtížnější cestovat po městech a najít bezpečné oblasti,“ popsal situaci v zemi.

Obyvatelstvo trpí hladem i nedostatkem léků, selhávají také dodávky vody, elektřiny nebo plynu. „V lékárnách neexistují širokospektrální léky pro nejčastější nemoci nebo třeba inzulín. Nedostanete pediatrické léky, kojeneckou výživu nebo plenky,“ dodal zdroj ČTK. „Čeští občané ve Venezuele jsou postiženi stejnými problémy jako zbytek občanské společnosti,“ uvedl.

Před několika týdny se situací zabývala senátní krajanská komise a na základě jejího doporučení Senát vyzval vládu, aby českým krajanům s návratem pomohla. Předseda komise Tomáš Grulich (ODS) na plénu uvedl, že do Česka chce přijít na 240 lidí.

Podle ministerstva zahraničí čítá krajanská komunita ve Venezuele přibližně 500 lidí, kteří mají české občanství nebo doložitelný český původ. „Jde převážně o potomky českých emigrantů, kteří odešli do Venezuely před druhou světovou válkou a dále v letech 1948 a 1968,“ uvedlo ministerstvo.

Sami krajané odhadují současný počet příslušníků české komunity na 800. Českou kulturu se snaží udržovat například jazykovými kurzy nebo promítáním filmů. Mají také folklórní soubor Jatelinka. Přímé vazby na Česko už ale řada z nich ztratila. I proto o návratu uvažuje jenom část z nich.

Venezuelu už pět let trápí recese

Podle Ministerstva vnitra nelze přesně říct, kdy a kolik lidí z Venezuely se do Česka vrátí. „Realizace asistenčního programu probíhá průběžně podle individuálních potřeb a možností žadatelů, kapacity poskytovatelů ubytování a podobně,“ uvedla Malá.

Venezuelu už pět let trápí recese, kvůli níž miliony jejích obyvatel trpí nedostatkem potravin a léků. Přestože je stát bohatý na zdroje ropy, ekonomice hrozí inflace až 2 000 procent. Kritici obviňují ze současného stavu neschopnost vlády a korupci. Autoritářský prezident Nicolás Maduro tvrdí, že důvodem je nepřátelství západních zemí vůči němu a pokles cen ropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…