Přemysl Votava: Zemřel JUDr. Jaroslav Král, mpř. ČSNS

21.10.2023 15:16 | Komentář

Ta smutná zpráva nás zasáhla všechny, co jsme Jaroslava znali.

Přemysl Votava: Zemřel JUDr. Jaroslav Král, mpř. ČSNS
Foto: Archiv autora
Popisek: Přemysl Votava

Osud tomu chtěl, že jsme po několik let byli v jedné MO na Praze 4 na Spořilově, oba jsme byli noví členové strany. Často jsme se potkávali na jednáních strany, společně jsme s delegací strany navštívili SSSR, bylo to v době nástupu M. Gorbačova...  Byl brilantním organizátorem této cesty, poznali jsme více než bylo tehdy obvyklé. Fotografie jsou připomínkou této cesty. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

Do Československé strany socialistické na počátku 70let vstupovala mladší generace s touhou ovlivnit politické dění v Československu. Právě období Pražského jara a následná léta přivedla do ČSS členy mladší generace, již tento krok byl pro většinu z nich odvážným činem. Mezi nimi řada vysokoškolsky vzdělaných členů, kteří se v prosadili i v celostátní politice, zejména po roce 1989. JUDr. Stanislav Křeček, Ing. Jiří Paroubek, PhDr. Lubomír Zaorálek, PhDr. Petr Kučera, JUDr. Blanka Hyková, mezi nimi i mladý právník JUDr. Jaroslav Král CSc. Byl vzdělaný s hlubokým zájmem o historii a politologii. Historii strany ovládal dokonale. Členem Československé socialistické strany (ČSS)  se stal ještě v období svých vysokoškolských studií.  Jaroslav Král patřil mezi nastupující mladší generaci politiků Československé socialistické strany. Po listopadu 1989 byl Dr. Jaroslav Král zvolen do vedení ČSS, jako tajemník ÚV ČSS. V roce 2004 po volebním úspěchu ČSSD se stal 1. náměstkem ministra na Ministerstvu pro regionální rozvoj.

Je také jeho zásluhou, že došlo v roce 2022 ke sjednocení všech národně socialistických stran v ČR. Na základě tohoto kroku byl zvolen na slučovacím sjezdu místopředsedou České strany národně sociální. 

JUDr. Jaroslav Král byl převědčeným socialistou, prosazoval zejména pohledy národní a sociální,  to bylo také hlavním důvodem jeho kritického pohledu k činnosti EU a NATO. Tímto směrem zaměřoval svou  politickou a publikační činnost. Své názory dovedl obhájit.  Byl bojovníkem, který nic nevzdával, i se zákeřnou chorobou bojoval statečně až do konce.

JUDr. Jaroslav Král CSc.
(1951 – 2023)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…