Richard Seemann: Merkelová se setkala v Kremlu s Putinem

21.08.2021 13:15 | Komentář

Před moskevským střetnutím Angely Merkelové s Vladimirem Putinem položila kancléřka věnec u hrobu Neznámého vojína, osm desetiletí letí poté, co Hitlerovo Německo zaútočilo na Sovětský svaz.

Richard Seemann: Merkelová se setkala v Kremlu s Putinem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Je to dvacátá návštěva Merkelové v Rusku jako kancléřky. Ve funkci bude již jen jeden měsíc, zatímco Putin bude pravděpodobně vládnout další desetiletí.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Vladimir Putin je jediným vlivným státním vůdcem, který již byl ve funkci, když se Angela Merkelová v roce 2005 nastěhovala do berlínského kancléřství. Ta netrávila více hodin s jakoukoli zahraniční hlavou státu nebo vládou, po telefonu nebo osobně. Nynější návštěva není jen rozloučenou, říká její biograf: „Věřím, že vztah s Ruskem byl tak důležitým tématem jejího funkčního období, že tam zasáhnou ještě několik signálů pro jejich možného nástupce, jak by měla vypadat ruská politika v budoucnosti“.

Německá kancléřka Angela Merkelová tak pokračuje v dialogu s Ruskem. „I když dnes máme hluboké rozdíly, mluvíme spolu,“ řekla Merkelová na začátku setkání s prezidentem Vladimirem Putinem, „a mělo by v tom pokračovat a klasifikovat a kvalifikovat německo-ruské vztahy.“ Putin odpověděl, že Německo zůstává pro Rusko „jedním z nejdůležitějších partnerů v Evropě a na celém světě“ - v neposlední řadě díky úsilí Merkelové za jejích 16 let ve funkci kancléřky.

K dvacáté návštěva Ruska v roli kancléřky - a pravděpodobně poslední. Merkelová uvedla, že na jejím setkání s Putinem bylo „hodně k diskusi“, kromě bilaterálních a ekonomických vztahů také „mnoho otázek světové politiky“, jako je situace v Afghánistánu po nástupu Talibanu k moci. Navalného údajná otrava nebyla přímo řešena, kancléřka pouze oznámila, že by také ráda hovořila o „otázkách nevládních organizací“.

Putin se odvolal na dobré ekonomické vztahy mezi Ruskem a Německem a zdůraznil, že je s kancléřkou v pravidelném telefonickém kontaktu. „Existuje mnoho otázek, které jsou také osobně projednávány,“ řekl a je proto přesvědčen, že Merkelové „rozlučková návštěva“ v Moskvě „bude také vážnou pracovní návštěvou s relevantním obsahem“.

Na společném vystoupení kancléřka Merkelová požádala ruského prezidenta Putina, aby usiloval o spolupráci s Talibanem v poskytnutí místním vládním afghánským zaměstnancům příležitost opustit zemi. Pro německou vládu je v tuto chvíli prioritou přivést do Německa co nejvíce lidí, kteří pomohli za dvacet let práce NATO. Měl by také v jednáních s Talibanem poukázat na to, že spolupráce v humanitárních otázkách by byla lepší, kdyby tito lidé mohli zemi opustit. Putin obvinil Západ ze snahy „vnutit hodnoty“ Afghánistánu zvenčí. Varoval však Taliban před rozšiřováním své moci mimo afghánské území a proto se nesmí dopustit, aby se afghánská vláda rozpadla.

Merkelová na konferenci požadovala propuštění kremelského kritika Alexeje Navalného z pracovní kolonie kam byl odsouzen a který Evropský soud pro lidská práva označil za zjevně nepřiměřený. Navalnyj upadl do kómatu přesně před rokem 20. srpna 2020 při letu ze sibiřského města Tomsk do Moskvy a o dva dny později byl letecky převezen k ošetření na kliniku Charité v Berlíně kde se setkal s kancléřkou Merkelovou. Putin oponoval, že Navalnyj je ve vězení za "trestný čin", a nikoli za svou politickou činnost. "Chtěl bych zdůraznit, že nebyl odsouzen za své politické činy, ale porušil určitá pravidla," řekl prezident. Pokud jde o ruské soudy a jejich rozhodnutí, "prosím, respektujte je", řekl kremelský vůdce.

Putin vyzval Merkelovou, aby během své nedělní návštěvy Kyjeva usilovala o mírové řešení konfliktu na východě Ukrajiny. Podle něj neexistuje alternativa k mírovému plánu z Minsku. Merkelová vyjádřila politování nad tím, že v konfliktu stále dochází k úmrtím a vyslovila se pro zachování minských rozhovorů a pro to, aby "neskončily ve slepé uličce". S tímto formátem je třeba "zacházet opatrně, dokud nemáme nic jiného. Ale pokrok není to, co bych chtěla vidět," řekla. Uvedla, že s Putinem hovořila o možnosti uspořádat další schůzky na vysoké úrovni, pokud se podaří dohodnout program jednání a že se o takovou agendu bude zasazovat i během své nadcházející návštěvy Ukrajiny. „Každý malý pokrok může být důležitý. Ale deska, kterou musíme navrtat, je velmi, velmi tlustá a přicházejí různá zklamání“. řekla kancléřka.

VOLKSSTIMME z Magdeburku nevidí výsledky setkání dvou vrcholných státníků pouze negativně: Kancléřka a ruský prezident věděli, co v sobě mají, za více než 16 let. Příliš málo na to, aby se rozmrazily zamrzlé vztahy mezi oběma národy, ale to se může a mělo by se změnit po volbách do Bundestagu, i když se vedení změní jen na jedné straně. Německo-ruské vztahy potřebují nový začátek." BADISCHE ZEITUNG z Freiburgu je toho názoru, že v Moskvě zazněla kytice květin a vřelá slova od Vladimíra Putina, ale žádný politický dárek na rozloučenou, žádný ústupek - například záruka dlouhodobého tranzitu plynu přes Ukrajinu, která by kritikům plynovodu Nord Stream 2 vzala vítr z plachet. Je sice správné spolu mluvit, v uplynulých letech však jednání s Putinem většinou vyšla naprázdno.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka