Rudolf Mládek: Kauce za satelitní mýtné se zvýší

21.06.2019 20:10

Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 470/2012 Sb., o užívání pozemních komunikací zpoplatněných mýtným směřuje samozřejmě k provozu nového Systému elektronického mýtného od 1. prosince 2019 na stávajícím rozsahu zpoplatněných pozemních komunikací? a od 1. ledna 2020 na rozšířeném rozsahu pozemních komunikací o cca 900 km silnic I. třídy.

Rudolf Mládek: Kauce za satelitní mýtné se zvýší
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Kraje svůj boj prohrály a musely. Výnos 1,5 miliard korun a podmínky soutěže na provozovatele mýtného systému byly silnější argumenty, než protesty krajů. Ale vládní sestava drží jedenáct hejtmanů a tak je zřejmé, že nová vyhláška nakonec hladce projde.

Plánované kauce jsou záruka za vrácení nepoškozeného elektronického zařízení – palubní jednotku. Je všeobecně známo, že satelitní palubní jednotky mají vyšší pořizovací cenu nežli mikrovlnné palubní jednotky. Z toho tedy vyplynula nutnost zvýšit cenu kauce do výše pořizovací ceny takovéto satelitní palubní jednotky. To se sice nelíbí dopravcům, kteří odmítají zvýšení kauce z hodnoty 1550 Kč na hodnotu 2468 Kč, ale jedná se stále o vratnou kauci. Opačně dopravci vzali na vědomí, že se mýtné rozšíří o 900 km silnic I. třídy. Ostatně zvýšené poplatky se odrazí ve zvýšené ceně zboží a to už není problém dopravců.

Vláda slibuje, že Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je provozovatelem Systému elektronického mýtného, bude v průběhu roku 2020 sledovat dopady zpoplatnění, přičemž ve druhé polovině roku 2020 budou výsledky ve spolupráci zejména s Asociací krajů České republiky a Svazem měst a obcí České republiky zhodnoceny, ať už jde o pozitiva či negativa. Jde především o otázky životního prostředí a dopadů opotřebení využívaných komunikací. Platí však podstatné, že 1,5 miliardy nakonec zaplatí občané. A je otázkou, zda za to od státu také něco získají. Při současných cenách oprav komunikací I. třídy není vyloučeno, že na tom prostě a jednoduše opět prodělají.

(zdroj: MD - Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace - Shrnutí závěrečné zprávy RIA)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…