Štěpán Křeček: Prezident Zeman v sobě nezapře ekonoma

07.12.2016 12:39

Projev prezidenta Miloše Zemana ke státnímu rozpočtu dával ekonomickou logiku. Prezident Zeman se jasně přihlásil ke keynesiánské hospodářské politice a tím dal najevo, že upřednostňuje vyšší zásahy státu do ekonomiky.

Štěpán Křeček: Prezident Zeman v sobě nezapře ekonoma

„Projev prezidenta Miloše Zemana ke státnímu rozpočtu dával ekonomickou logiku. Prezident Zeman se jasně přihlásil ke keynesiánské hospodářské politice a tím dal najevo, že upřednostňuje vyšší zásahy státu do ekonomiky. V ekonomickém světě existují i odlišné názory, které preferují volný trh a malý stát, těm však současná vláda ani prezident příliš nenaslouchají.

Prezident Zeman řekl, že v době ekonomického růstu mají být rozpočty přebytkové a v době ekonomické krize mohou být schodkové. S touto tezí lze souhlasit a podepsala by se pod ní většina ekonomů. Je však škoda, že se touto tezí neřídil premiér Zeman v letech 1998 až 2002.

V prezidentském projevu ve sněmovně dále zazněla kritika zbytečných výdajů v sociální oblasti. Zde lze nalézt schodu s akademickým pohledem na tuto problematiku. Některé dávky jsou opravdu zneužívány a neslouží svému deklarovanému účelu, je zde proto prostor k úsporám.

Od prezidenta Zemana také zazněla kritika dotací na obnovitelné zdroje. Z ekonomického (nikoli ekologického) hlediska je tento postoj pochopitelný. Není hospodárné, abychom produkovali energii z dražších zdrojů, když ji můžeme pořídit levněji. Ušetřené peníze lze využít na jiné záležitosti, třeba na tolik skloňované investice,“ okomentoval ekonom Štěpán Křeček z Národohospodářské fakulty VŠE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…