Chmielová Dalajková (ODS): V "Africkém rohu" znikl nový stát - Jižní Sudán

19.07.2011 6:38

Sudán, největší africký stát se tento měsíc rozdělil po občanských nepokojích trvajících přes půl století. V referendu, které se konalo letos v lednu se vyjádřilo pro samostatnost téměř 99 % obyvatel.

Chmielová Dalajková (ODS): V "Africkém rohu" znikl nový stát - Jižní Sudán

Nepřekvapivou reakcí bylo uznání křesťanského Jižního Sudánu Izraelem, který pravděpodobně očekává od nového partnera přirozenou diplomatickou spolupráci. Přidávají se i další země jako USA, Rusko, Francie a Německo, Čína, Egypt a Británie. V Africe tak hovoříme o nejmladším 54. státu rozlohou srovnatelnou s Francií. Česká republika započne proces navazování diplomatických styků a společně s Evropskou unií vydala prohlášení ke vzniku nového státu, jehož mírový a stabilizační proces bude podporovat.

Světová politika ale bude muset být ještě delší dobu ostražitá. Nezapomínejme, že na původní Sudán byly uvaleny sankce kvůli zacházení s obyvateli zejména na jihu země.  Očekávají se ještě konflikty s vytyčením hranic - zejména v oblastech ve kterých se nacházejí ložiska ropy a kterou na hranici těží zejména Čína a Malajsie. Obě už cíleně udržují vyrovnané vztahy jak se severem, tak s jihem. Co se týče afrického kontinentu, dá se předpokládat, že ostatní země Afriky se budou po tomto vyhlášení samostatnosti obávat o svá území. Po vzniku Eritreje je to vlastně podruhé co v Africe vzniká nový stát vnitřním dělením a tudíž to muže být povzbuzením pro různá separatistická hnutí. A samotný Sudán bude zřejmě ostražitý i ke svým oblastem jako např. Dárfúru.

Ovšem ekonomické ambice některých zemí se dají již dnes předvídat. V zemi, kde je přibližně 60 km silnic, bude práce víc než dost. Je otázkou, zdali urychleně sousední africké státy (např. Uganda a Keňa) využijí "nové příležitosti", či naopak prim budou hrát velcí a vzdálenější investoři jakou jsou bezesporu Čína, dosavadní největší odběratel tzv. sudánské ropy, nebo Indie a Japonsko.

Vzhledem k tomu, že doposud byla zahraniční politika Evropské unie značně nejednotná ve vztazích k Sudánu, pokud vycházím z účasti na oficiálních akcích, jistě o potenciálních možnostech bude uvažovat i řada evropských zemí. Nezanedbatelným faktem je i to, že osamostatněním Jižního Sudánu tak Sudán přišel o tři čtvrtiny ložisek ropy. Jižní Sudán navíc chce vybudovat ropnou cestu k Indickému oceánu přes Keňu, aby se zbavil infrastrukturní závislosti a finančních provizí v Chártúmu. Stranou by nemuseli stát ani čeští podnikatelé buď přímo, anebo přes velké zahraniční investory.

Když zcela pominu politiku a ekonomiku Jižního Sudánu, jistě bude chtít tento nový stát být součástí letních olympijských her pořádaných v příštím roce v Londýně. To by mohlo posílit přirozeně národní identitu a dočasně posílit trpělivost obyvatelstva ve vypořádání se s řadou potíží.


Mgr. Iveta Chmielová Dalajková,
zastupitelka, místopředsedkyně ODS Hovorčovice,
představitelka Středočeské ODS v odborné komisi ODS pro národní zájem a svobodnou budoucnost

Dále čtěte:
Nečas nabídl Polsku pomocnou ruku při evropském předsednictví
Nečas: Polské předsednictví jsme připraveni podporovat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…