Havlíček (ČSSD): Veřejné zakázky musí být otevřené všem

31.03.2010 21:05

Za vlád ČSSD se měli drobní podnikatelé nejlépe.

Havlíček (ČSSD): Veřejné zakázky musí být otevřené všem

Vlády sociální demokracie v minulosti významným způsobem snížily daňové břemeno podnikatelů a zavedly paušály pro drobné podnikatele a živnostníky, které jsou nejvelkorysejší v Evropě. Tato a další opatření dovedla Českou republiku k rekordně dlouhému období vysokého růstu. Sociální demokracie hodlá v případě volebního vítězství pokračovat v politice konkrétních opatření, které povedou ke zlepšení a zjednodušení podnikání a podnikatelského prostředí a vyrovnání přístupu podnikatelů k veřejným zakázkám.

Klíčovou oblastí, která výrazně ovlivňuje podnikání, je rovný přístup všech podnikatelů k veřejným zakázkám. ČSSD se zavazuje, že do jednoho roku od našeho vstupu do vlády budou všechny tyto zakázky soutěženy pouze formou elektronické dražby. Toto opatření přinese úspory v řádech desítek procent současných nákladů.

Dále čtěte: Havlíček (ČSSD): Nečasova asociální opatření

Pro ČSSD je nepřijatelná praxe zavedená za vlády ODS, kdy se oblast veřejných zakázek stala uzavřeným exkluzivním klubem spřátelených firem. Musíme změnit stav, kdy se 60% podnikatelů domnívá, že není možné získat veřejnou zakázku bez korupce.

Další prioritou je takové prostředí, které podnikatelům umožní zvyšovat jejich konkurenceschopnosti nejen na domácím trhu, ale zejména na zahraničních trzích. V řadě případů není "největším" nepřítelem podnikatele konkurence, ale stát. Proto budeme bojovat proti zbytečné byrokracii a rozvineme systém elektronické komunikace státních úřadů s firemním sektorem. Maximálně zjednodušíme a urychlíme proces zahájení podnikání (založení firmy) tak, aby zahájení činnosti netrvalo déle než 3 dny.

ČSSD chce také podstatným způsobem zjednodušit daňové zákony a připravit nový zákon o daních z příjmu, který je dnes po desítkách novelizací absolutně nepřehledný a ve kterém se obtížně vyznají nejen podnikatelé, ale i právníci a daňový poradci.

Soudní systém musí být podnikatelům oporou a ochranou, nikoli komplikací. Musí se zrychlit práce soudů a majetková a hospodářská kriminalita musí být tvrdě postihována. Podnikatelé, a všichni občané České republiky musí opět získat důvěru v justici a cítit, že se viditelně zlepšila vymahatelnost práva.

Čtěte: Anonymní akcie: Zveřejnit vlastníky? Zakázat?

V oblasti telekomunikačních a bankovních poplatků chceme uplatnit dva základní modely. Podpoření konkurence všude tam, kde to je možné a zároveň je třeba efektivně využívat kontrolní a regulační instituce státu. V případě bank jde o Ministerstvo financí a ČNB, v případě mobilních operátorů o Český telekomunikační úřad.

Možností jak dále podpořit malé a střední firmy vidíme ve zjednodušení a urychlení čerpání prostředků fondů EU. Jejich doposud nízké čerpání považujeme za promarněnou příležitost, jak krizí postižené ekonomice pomoci. Vláda ČSSD přitom vyjednala v Bruselu pro Českou republiku na období let 2007 -2013 více než 120 miliard Kč ročně a naopak vláda Mirka Topolánka otázku čerpání evropských prostředků trestuhodně zanedbala.

V neposlední řadě bychom chtěli významným způsobem odstartovat nové projekty PPP (partnerství veřejného a soukromého sektoru), které mohou rovněž přispět k razantnímu zvýšení investiční aktivity a do značné míry nahradit výpadek zakázek soukromého sektoru. Obzvlášť dnes, v době obrovského tlaku na omezování výdajů veřejných rozpočtů, se využití projektu PPP jeví jako velká příležitost.

Jiří Havlíček, předseda odborné komise ČSSD pro průmysl a obchod

Oranžová kniha ČSSD - Veřejná správa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…