Hojda (KSČM): Agentura pro dohled nad systémem Galileo je v Praze a co dál?

07.08.2011 14:12

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a stínového ministra KSČM pro resort průmyslu a dopravy Pavla Hojdy k problémům s přestěhováním GSA (evropské agentury pro dohled nad systémem Galileo) do Prahy.

Hojda (KSČM): Agentura pro dohled nad systémem Galileo je v Praze a co dál?

Když se EU rozhodovala o vývoji a využití vlastního systému družicové navigace, který nazvala GALILEO, netušil nikdo v ČR, že agentura pro dohled nad tímto systémem (GSA) bude z rozhodnutí Evropské komise a po značné aktivitě zmocněnce vlády ČR pro satelitní systémy Karla Dobeše a samozřejmě i diplomatů, včetně zástupců Parlamentu ČR, umístěna v Praze. Téměř nemožné se stalo skutečností a rozhodnutí padlo na podzim 2010. Ještě před tímto rozhodnutím se dne 12. 11. 2008 stala ČR 18. členským státem ESA (Evropské vesmírné agentury). Optimisté hovořili o tom, že GSA bude moci začít působit v Praze již od června 2011. I nově jmenovaný ředitel GSA, Ital Carlo des Dorides, při návštěvě Prahy v lednu 2011 rovněž vyjádřil optimistický názor, sdělil, že by mohlo být sídlo přestěhováno z Bruselu v průběhu roku 2011.

Skutečnost je ale zcela jiná. Brzy nastaly potíže. Nepříliš dobře fungovala spolupráce mezi ministerstvy dopravy, školství, průmyslu a financí. Výsledkem bylo, že vlastní potřebné úpravy budovy pro GSA, zejména z pohledu bezpečnosti, ale i z dalších důvodů, se opozdily. Zásadní obrat v přístupu je možné zaznamenat až s přijetím usnesení vlády ke koordinaci kosmických aktivit z dubna 2011 a s příchodem nového ministra dopravy Pavla Dobeše, který má právě s připravovaným systémem GALILEO zkušenosti. I tak ale bude přestěhování sídla GSA do Prahy realizovatelné nejdříve na jaře r. 2012.

Jako velmi důležité rozhodnutí vlády ČR hodnotím právě zmíněné usnesení z dubna 2011, které pověřuje ministra dopravy, aby ve spolupráci s ostatními ministerstvy koordinoval kosmické aktivity vlády ČR, zastupoval vládu v mezinárodních aktivitách včetně předsednictví české části Czech-ESA Task Force a dále schválil zřízení "Koordinační rady ministra dopravy pro kosmické aktivity" a uložil zahájit činnost této rady k 15. 5. 2011. Toto usnesení vlády by mělo významnou měrou přispět k intenzivnějšímu vývoji v oblasti kosmických aktivit ČR. Je škoda, že nepřišlo dříve, ale vzájemné spory byly pro koalici zřejmě důležitější, žel, ke škodě českých firem.

Jako velmi významný a zatím nevyslovený úkol pro následující období se mi jeví vytvoření "Národní kosmické agentury ČR", která by převzala zejména úlohu koordinátora spolupráce firem z ČR v kosmických programech ESA a školitele zástupců firem na vypracování projektů a dokumentace potřebné pro získávání zakázek od ESA na jednotlivé vesmírné programy. V současné době garantuje ESA, že po dobu 6 let zajistí programy pro české firmy tak, aby vložené prostředky z ČR se z poloviny vracely zpět do českého průmyslu. Existují ale i volitelné programy - období vypsaných volitelných programů končí v r. 2012 a na další období se již volitelné programy připravují. Tam jsou zatím naše firmy úspěšné spíše jako subdodavatelé, i když v druhé výzvě v letošním roce ESA vybrala 17 projektů ze 63 podaných pro české firmy, ČVUT a Ústav AV ČR v celkové hodnotě 75 mil Kč.. Proto je nesmírně důležité, aby měly české firmy možnost co nejrychleji získat potřebné zkušenosti a čerpat tak co nejvíce prostředků z programů ESA zpět do ČR.

Velmi aktivní a doufám, že i úspěšné bude jistě Sdružení dopravní telematiky, které sdružuje nejen schopné manažery ale i schopné a kreativní firmy z oborů programového užití satelitních technologií zejména v oboru dopravy.

Umístění a zahájení činnosti GSA má v Praze cca 8 měsíců zpoždění. Doufejme, že to nebude mít vliv na aktivitu firem a získávání zakázek pro ESA, a doufejme, že usnesení vlády z dubna letošního roku "Ke způsobu koordinace kosmických aktivit vlády České republiky" bude do důsledku realizováno ve prospěch českého průmyslu a českého přínosu pro projekt GALILEO.

Pavel HOJDA, poslanec Parlamentu ČR a stínový ministr KSČM pro dopravu a průmyslu

Více:
Galileo je velkým úspěchem české diplomacie

##PROFIL 152##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.