KONS: Ocenění skupiny bratří Mašínů si velmi vážíme

26.02.2011 6:36

Členové skupiny bratří Mašínů vyznamenáni nejvyšším resortním vyznamenáním Ministerstva obrany.

KONS: Ocenění skupiny bratří Mašínů si velmi vážíme

Nejvyšší resortní vyznamenání Ministerstva obrany, zlatou lipovou ratolest, obdržel Milan Paumer in memoriam, který se v roce 1953 za dramatických okolností probil s Ctiradem a Josefem Mašínovými z tehdejšího komunistického Československa do západního Berlína. Vyznamenáni byli in memoriam také další dva členové skupiny, Václav Švéda a Zbyněk Janata. Ti byli při útěku chyceni a posléze popraveni. Oceněn byl i Václav Hradec, který skupině pomáhal a byl za to odsouzen na 22 let do vězení. Vyznamenání z rukou pana ministra převzali rodinní příslušníci.

Vyznamenání předal včera, 24. února 2011, ministr obrany Alexandr Vondra u příležitosti vernisáže výstavy věnované III. odboji s názvem „Přísahali republice" ve Vojenském historickém ústavu v Armádním muzeu Žižkov. Vernisáže se zúčastnila i Sandra Mašínová, dcera Josefa Mašína. Ta také přečetla dopis obou bratrů, ve kterém kromě jiného píší: „Ani světové zhroucení komunistického systému po roce 1989 neznamenalo konec kontinuity komunistických zákonů v České republice. Ti, kteří proti komunistickému teroru bojovali a byli dopadeni, pokud nebyli popraveni nebo nezemřeli v komunistických žalářích, jsou dodnes nositeli zbytkových trestů. Jejich tehdejší soudci konají dále své řemeslo." V tomto kontextu znovu upozorňujeme na petici „Chceme justici bez komunistických soudců a státních zástupců!" (http://www.bezkomunistu.cz/), kterou Konzervativní strana spoluiniciovala.

Konzervativní strana si tohoto kroku ministra obrany velmi váží a to jak obecně, s ohledem na nutnost udržovat historickou paměť a poukazovat na opravdové vzory hodné následování, tak i v souvislosti se skutečností, že pan Milan Pumer byl váženým členem Konzervativní strany. Alexandru Vondrovi touto cestou za jeho slova o potřebě jasně se přihlásit k ozbrojenému odporu proti komunistické diktatuře rádi děkujeme.

Konzervativní strana


Dopis u příležitosti otevření výstavy věnované III. odboji

Vážený pane ministře, vážení hosté!

Děkujeme panu ministru obrany za pozvání ke dnešnímu otevření výstavy věnované Třetímu odboji v rámci muzea Vojenského historického ústavu. Pokládáme tuto událost za důležitý krok ve vývoji této země a její obnovy.

Dnešní den je významný hlavně tím, že tomu zítra bude již 63 let od momentu, kdy dobře organizovaní komunisté ozbrojeným pučem uvrhli tuto zemi do období temna a rozpoutali nemilosrdný třídní boj proti spoluobčanům. Byla to doba tlaku, nesvobody a bezpráví, která trvala po dvě generace.

Avšak ani světové zhroucení komunistického systému v roce 1989 neznamenalo konec continuity komunistických zákonů v České republice. Hospodářská moc zůstala v rukou bývalých utlačovatelů a jejich nových přátel, kteří byli hlasy komunistů v Parlamentu dosazeni do nejvyšších státních funkcí. Komunistická strana nejen že dále existuje, ale její zástupci jsou dodnes voleni do Parlamentu, kde spolurozhodují o platných zákonech.

Ti, kteří proti komunistickému teroru bojovali a byli dopadeni, pokud nebyli popraveni nebo nezemřeli v komunistických žalářích, jsou dodnes nositeli zbytkových trestů. Jejich tehdejší soudci konají dále své řemeslo.

Období komunistického útlaku po sobě zanechalo v Čechách morální trosky, kterých jsme svědky i dnes, vice než 20 let po pádu světového komunizmu. Komunističtí zločinci zde za své činy nebyli potrestáni.

Ti Češi a Slováci, kteří proti komunistickému teroru bojovali, tak vědomě činili s nasazením vlastního života a mnozí z nich v tomto boji padli. Někteří jako agentichodci nebo na domácí frontě. Někteří jako vojáci cizinecké legie v Indočíně, v Americké armádě v Koreji a ve Vietnamu nebo v RAF v Koreji. Nezapomínejme též na ty, kteří sloužili v padesátých letech ve služebních jednotkách Americké armády v Německu, očekávaje dne, kdy budou se zbraní v ruce pomáhat osvobození své vlasti.

Děkujeme všem, kteří umožnili tuto výstavu, která by měla českému národu být připomínkou toho, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo a že ta svoboda, kterou dnes užívá byla zaplacena životy nejen desetitisíců amerických vojáků na válečných polích světa, ale i životy hrstky Čecha Slováků, kterým jejich národ dodnes dluží tento boj dobojovat.

Děkujeme Vám za Vaši ucast a podporu,

Ctirad a Josef Mašínovi

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KONS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…