Matějka: Prezidentská milost pro K. Baštu mě mrzí. Mělo to být jinak

31.03.2011 6:36

Karel Bašta, odsouzený na 6 let za pokus o vraždu, když střelil po ujíždějících zlodějích, by si totiž daleko více než milost zasloužil vůbec neobžalovat, nebo zprostit viny soudem.

Matějka: Prezidentská milost pro K. Baštu mě mrzí. Mělo to být jinak

Jenže to bychom v našem soudnictví i mnohých myslích lidí nesměli podléhat falešné představě, že život recidivistů a těch, co s nimi dobrovolně sednou do auta při další krádeži, má stejnou hodnotu, jako do té doby netrestaného a celý život makajícího člověka, který po nich vystřelí.

Ano, v souladu s platnými zákony udělal Karel Bašta chybu. Zloději ujížděli z místa činu a on po jejich ujíždějícím autě v souladu s psaným právem vystřelit z brokovnice opravdu neměl. Proto stále tvrdím, že psané právo má ke spravedlnosti mnohdy zatraceně daleko. Nejvyšší soud v této kauze nejenže nesmetl ze stolu obvinění z vraždy, ale zároveň závazně pro soudy nižší instance v podobných případech rozhodl, že obrana majetku nesmí být důvodem k usmrcení zloděje. Tak si to představme na modelovém příkladu, přičemž zcela úmyslně zajdu do extrému: První dcera Vám zemřela při komplikovaném porodu málem i se ženou a lékaři Vám sdělili, že už nikdy děti mít nebudete. Po mnoha letech přišel zázrak. Jako rodiče vychováte už 14 let dceru druhou. Jednoho dne se Vám nevrátí domů. Po týdnu ji policie najde zavražděnou, hozenou do septiku a před tím mučenou a znásilněnou. Abyste po čase zmírnili bolest na duši, odstěhujete se jinam, snažíte se začít nový život, což už prostě stejně nejde, a po dceři si necháte jen laciný přívěšek se srdcem, který dostala jako malá, opatrovala ho a za svůj život neztratila. A pak se jednou vracíte domů a v bytě je zloděj, který se snaží utéct oknem a v ruce se mu mimo jiné leskne ten přívěšek... Ano, psané právo a Nejvyšší soud to vidí jasně. Já také - bez emocí a s chladnou hlavou i myslí ovšem úplně jinak. Život zloděje má pro mě nepopsatelně menší hodnotu, než ta památka na dceru, která má z hlediska ceny v penězích pro soud hodnotu nicotnou.

Karel Bašta skutečně nedodržel psané zákony. Jenže není chybou Karla Bašty ani jiných odhodlaných lidí, kteří jsou ochotni a schopni se postavit zlu i za cenu mnohdy vlastního nebezpečí, že ty zákony jsou napsány tak, jak jsou. Milost prezidenta republiky, za kterou děkuji a panu Baštovi i celé jeho rodině ze srdce přeji, by proto neměla být jen radostí pro Karla Baštu a uspokojením pro všechny lidi se zdravým rozumem. Měla by být políčkem politikům za současný zákon, podle kterého byl Karel Bašta odsouzen na šest let za pokus o vraždu. Zároveň by se pak měla stát mezníkem a startovací čarou pro diskusi nad zpřísněním pravidel pro ty, kteří šlapou po právech jiných - a také změnou pohledu soudů na ty, kteří se chránit svůj život, zdraví i (!) majetek nebojí. Ano, Karel Bašta v kontextu dnešního práva udělal chybu. Přesto mohu po dlouhé době s čistým svědomím díky tomuto člověku o někom říct, že je živým nositelem odkazů dvou citátů, jejichž autorem je Edmund Burke:

„Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může nemá smysl."

„Jediná věc je nezbytná pro triumf zla, aby dobří lidé nic nedělali."

K věci:
Klaus udělil devět milostí 
Prezident Václav Klaus udělil milosti
Paulczynski (ODS): Pane prezidente, máte u mne bod

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

17:04 Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.