Vaňhová (ČSSD): Budou do našeho kraje převáženy jedovaté kaly z Ostravy?

16.08.2011 11:11

Ministerstvo životního prostředí má péči o životní prostředí již ve svém názvu a očekávala bych tedy, že bude bdít nad tím, abychom žili v zelenější krajině a dýchali čistší vzduch.

Vaňhová (ČSSD): Budou do našeho kraje převáženy jedovaté kaly z Ostravy?

Jenže to vypadá, že buďto žiji v bludu já, anebo vedení MŽP nepochopilo, co je jeho úkolem. Jinak si totiž kladný postoj ekologického ministerstva vysvětlit neumím.

Do Ústeckého kraje by se mělo převést 110 tisíc tun toxických kalů z ostravské nechvalně známé laguny Ostramo. Tento jedovatý odpad by měl být u nás skladován v zařízení a.s. CELIO a následně spálen v čížkovické cementárně.

Už v prosinci loňského roku vyslovila Rada Ústeckého kraje s tímto záměrem zásadní nesouhlas a postavila se proti realizaci spalovacích zkoušek ostravských kalů v teplárně v Komořanech. Rizika spojená s přepravou, skladováním a zejména spalováním těchto kalů jsou totiž zřejmě to poslední, co náš kraj v oblasti péče o životní prostředí potřebuje.

Je mi zcela jasná naléhavost řešení ekologické situace v laguně Ostramo, ale nechápu, proč by se tak mělo stát na úkor životního prostředí v Ústeckém kraji. Nejedná se totiž o řešení problému, ale o jeho pouhé přesunutí z jednoho postiženého kraje do druhého.

Ústecký kraj se stále ještě potýká s odstraňováním svých vlastních ekologických škod a záměr převézt sem k nám ostravské jedovaté kaly mi přijde jako z jiné planety. Myslím, že náš kraj zaplatil za průmyslový rozvoj celé republiky již dostatečně velikou daň v podobě škod na životním prostředí a na zdraví svých obyvatel. Řešit problémy jiných krajů tím, že je přeneseme na bedra kraje našeho, mi přijde opravdu nefér a to je ještě velmi jemný výraz.

Doufám, že pánové a dámy z Ministerstva životního prostředí svůj postoj ještě přehodnotí a pokusí se zabráni přesunu odpadů do již tak těžce zkoušeného Ústeckého kraje. Pokud však záměr cementárny a ostravské chemičky vyslyší, měli by se možná zamyslet i nad případným přejmenováním svého úřadu. Navrhovala bych název „Ministerstvo pro cílenou likvidaci životního prostředí v Ústeckém kraji" .

Více:
Vaňhová (ČSSD): Bořit je jednodušší než stavět. Bohužel

##PROFIL 311##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanhova.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…